Nema rokova za predaju zahtjeva za nadoknada za majke

naknade

U centrima za socijalni rad svakodnevno se mogu predavati zahtjevi za ostvarivanje doživotnih nadoknada za majke, i svi će doći na red tako da nema potrebe za gužvama, saopštila je danas ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević.

Mediji su objavili da su ovih dana velike gužve u centrima za socijalni rad jer majke koje očekuju ostvarivanje prava na doživotnu nadoknadu smatraju da je posljednji rok za predaju dokumenata 31. decembar.

„Nema roka, svaki dan zahtjevi se mogu predavati u centrima. Nema nikakve potrebe za gužvama i nervozom. Prva isplata biće 20. februara, zato što u januaru isplaćujemo nadoknade iz decembra“, rekla je Kovačević novinarima danas u Vili Gorica.

Ona je poručila da će na red da predaju zahtjeve doći svi i da nema potrebe da se stvaraju velike gužve.

“Od 1. januara mi će Ministarstvo mo moći kroz sistem da dajemo izvode iz Poreske uprave i knjige rođenih. Poručujem im da sačekaju 1.januar i moći će to da dobiju u centrima za socijalni rad, i nema potrebe da stvaraju gužve u MUP-u i Poreskoj upravi“, dodala je Kovačević.

Ona ne očekuje da će biti problema, navodeći da će centri raditi odmah nakon praznika, 4. i 5. januara.

„Poslodavci imaju vremena da uplate potraživanja. Očekujem da će Poreska uprava itekako imati posla. Vidim ogromnu ulogu Uprave za inspekcijske poslove i Poreske uprave da natjeraju poslodavce da to izmire“, kazala je ona.

Kovačević je navela da žene neće nikada zakasniti.

„Nadoknada je stečeno pravo, onog momenta kad preda zahtjev ima pravo na nadoknadu. Treba vršiti pritisak na poslodavce, treba da ih prijave“, zaključila je ona.

U Crnoj Gori će se od 1. januara primjenjivati izmijenjeni Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti prema kojem majke sa troje i više djece imaju pravo na doživotnu mjesečnu naknadu, kao i roditeli ili staratelji djece sa posebnim potrebama.

Predviđeno je da majke koje imaju troje djece i 25 godina radnog staža primaju po 330 eura, kao i majke sa četvoro i više djece koje imaju 15 godina radnog staža.

One koje imaju troje i više djece i 15 godina su na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore primaće po 193 eura.

Roditelji ili staratelji djece sa posebnim potrebama dobijaće mjesečnu naknadu od 193 eura.

Izvor: MINA

Leave a Reply