Lokalna uprava Nikšića najavila rješenje problema prevoza đaka

djaciprevoz

Foto: Vijesti

Nikšićki prevoznici ni juče nijesu prevozili učenike na teritoriji opštine, ali bi ta situacija već danas mogla da se promijeni.

“Dobili smo obećanje iz lokalne uprave da će se prevazići nastali problemi, da će se i oni, iako to nije njihova nadležnost, uključiti u sve ovo i da ćemo opet nastaviti da prevozimo učenike, na njihovu i našu radost“, saopštio je Vijestima dio nikšićkih prevoznika.

Oko 1.200 nikšićkih učenika od ponedjeljka ostalo je bez prevoza, jer je Ministarstvo prosvjete donijelo odluku da od 1. novembra ne uplaćuje prevoznicima participaciju u iznosu od 40 odsto karte.

Istom odlukom, Ministarstvo se obavezalo da roditeljima učenika koji putuju uplaćuju 20 odsto cijene mjesečne karte za srednjoškolce, a 40 odsto za osnovce.

To, međutim, pripada jedino onima koji putuju bar pet kilometara.

„Problem je i u tome što je Ministarstvo plaćalo prevoznicima 40 odsto od cijene dnevne karte, a sada je u pitanju participacija na nivou mjesečne karte. Pitanje je i kada će taj novac roditeljima biti uplaćen, jer evo meni još nijesu uplatili participaciju za septembar i oktobar”, kazao je Vesko Stanišić, čijim vozilima putuje 960 učenika.

Savjet roditelja Osnovne škole „Dušan Bojović“ iz Župe, poslao je dopis Opštini i Ministarstvu da pomognu da se problem prevaziđe. Oni su podsjetili da još nije završen tender oko izbora prevoznika, jer je isti više puta poništavan pošto nijedan prevoznik koji se javio na konkurs ne ispunjava tražene uslove, pa su data samo privremena  rješenja .

Iz Ministarstva prosvjete saopštili su da nijesu prestali sa plaćanjem participacije za prevoz, već da su novac, umjesto prevoznicima, preusmjerili na roditelje.

Štrajku nikšićkih prevoznika nije se pridružio vlasnik “Glunexa” Novica Glušica, koji je zadužen za linije u mjesnim zajednicama Kličevo i Straševina.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply