Cimbaljević tvrdi da su Jeremić i Tahirović znali šta se dešava

cimbaljevic

Foto: Vijesti

Pedijatrica Jela Cimbaljević saopštila je pred Višim sudom da su direktor Opšte bolnice Bijelo Polje Tomsilav Jeremić i načelnica neonatologije Haka Tahirović znali šta se dešava u bolnici povodom slučaja infekcije beba koji se desio prije godinu i da se djeca šalju za Podgoricu.

Ona je kazala da nije postavila dijagnozu opasne zarazne bolesti neonatalne sepse, već je to, ljekarima u Kliničkom centru navela u napomeni „kao sumnju“, koja se kao takva ne prijavljuje.

Ona odgovara u Višem sudu sa Jeremićem, Tahirović i načelnikom Zvonkom Puletićem  zbog infekcije pet beba u bjelopoljskom porodilištu, od kojih je jedna preminula u Kliničkom centru Crne Gore 15. novembra prošle godine.

„Dijagnozu sepse nisam ni mogla postaviti jer nisam imala ni jedan od tri glavna klinička i laboratorijska parametra na osnovu kojih se, shodno propisima, utvrđuje takva dijagnoza. Jedinu dijagnoza pod kojom sam u nekoliko dana uputila četiri bebe u Klinički centar je bila pod šifrom 539. 9 koja se odnosi se na infekciju vezano za probleme oko porođaja“, kazala je Cimbaljević, koja je optužena  da „u skladu sa pravilnikom, nakon sumnje, a potom i postavljanja dijagnoze neonatalne sepse istu nije prijavila“.

Cimbaljević je istakla da je sve bebe liječila u skladu sa principima savremene medicinske nauke, „što je potvrđeno u nalazu Sudsko-medicinskog odbora“.

Detaljno je opisala trentman četiri bebe i istakla da su neke od njih u Klinički centar upućene zbog povećanog CRP-a, koji ukazuje na infekciiju, ali da su i pored pokrivenonosti antibioticima dobijale temperaturu, dok je beba Knežević i pored dobrog opšteg stanja treći dan imala modru kožu.

„Bebu Knežević sam pregledala sjutra dan od porođaja i sve je bilo u redu. Bebu sam kontrolisala u redovnoj viziti i ništa se nije vanredno dešavalo, a povišen CPR je sa 18,5 za jedan dan spao na 10,5. Međutim, 11. oktobra oko 11 sati me pozvala sestra sa neonatologije da dođem hitno jer je beba pomodrila, kazala je Cimbaljević i istakla da je dijete odmah uputila u Podgoricu.

Cimbaljević je veći dio odbrane posvetila lošim međuljudskim odnosima sa direktorom Jeremićem i načelnicom neonatologije Tahirović, tvdeći da su znali šta se dešava u bolnici i da od direktora trpi mobing punih pet godina, o čemu je detaljno upoznala ministarstvo zdravlja i ministra Miodraga Boba Radunovića, koji osim obećanja ništa nije preduzeo.

„Pet godina trpim nevjerovatan mobing od strane direktora Jeremića koji mi je ukidao dežurstva, ne prihvatajući ni jedan predlog, dok je Haki sve dozvoljavao”. Ako Haki nešto ne bi pošlo za rukom da sprovede u djelo, dovela bi Toma i on bi se izvikao na mene, i tako joj se sve prolazilo. Pored kreveta u kojem se nalazilo skoro zdravo dijete koje ja vodim na dječijem odjeljenju, smještala bi bolesno dijete, stvarajući nove rizike po oporavak djece”, ispričala je Cimbaljević.

“Pacijentima je govorila:  „ To što je Jela napisala da primate vama će srce da stane“… „ Jela nije neonatolog, bezveze vam bode djecu“… ,“Jela je paničar“… ,  čak je krila daljinski od televizora da djeca koju ja vodim ne mogu ni televiziju da gledaju“, ispričala je pedijatrica, dodajući da joj je joj u jednom slučaju ranije nije dozvolila korišćenje transportnog inkubatora zbog čega je bolesno novorođenče poslala u običnoj korpi za bebe.

Cimbaljević je istakla da je Tahirović bila prisutna na svom odjeljenju u vrijeme kada se stanje četiri bebe mijenjalo i da je u slučaju prve dvije bebe govorila sestrama da bebe ne izgledaju dobro, ali da ona ide sa odjeljenja.

„U drugom slučaju kad se promijenilo stanje Ignjatović je kazala glavnoj sestri : „Ne sviđa mi se kako beba izgleda ali zovi Jelu kad ja odem“. Slično je bilo i sa bebom Knežević za koju me je napala što sam je smjestila na odjeljenje neonatologije, umjesto kod majke na porodilištu“, kazala je ona i dodala da je Haka diskreditovala i ispoljavaljući negativan odnos prema bebama koje je ona primala, iako ima skoro tri decenije pedijatrijskog staža.

Pedijatrica je tvrdila sastanak o transportu nije održan 7. kako je tvrdila Tahirović već  4. oktobra. Ona je istakla da sve to sve nije uticalo na njenu posvećenost pacijentima i pružanju adekvatne zaštite pacijentima.

Cimbaljević je navela da je pored svih pritisaka bila prinuđena da u svojoj  šestoj deceniji za vrijeme pripravnosti radi na dječijem odjeljenju, porodilištu, neonatologiji i urgentnom centru, te da je poslije kontakta sa bolesnom djecom po potrebi odlazila kod novorođenčadi, bez obzira što postoji neonatologica kojoj je to specijalnost.

„I pored svega direktor nije imao razumijevanja i tjerao da radim na taj način, i pored rizika po zdravlje djece“, kazala je ona.

Četvoro ljekara su optuženi za  teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

U optužnici se navodi da Jeremić nije postupio u skladu sa propisima i obrazovao tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija, a ostali optuženi ljekari nisu preduzeli odgovarajuće higijenske mjere na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju.

Suđenje se nastavlja 9. novembra.

Izvor: Vijesti

Comments

Leave a Reply