Virusni laringitis počeo da jenjava

pregled

Foto: Vijesti

U Herceg Novom i Podgorici veliki broj djece imao je simptome virusnog laringitisa, što ukazuje na epidemiju, kažu ljekari ali i ukazuju da je počela da jenjava.

Načelnica pedijatrijske službe u DZ Herceg Novi Dragana Knežević kazala je da virus polako jenjava, ali da je u posljednjih petnestak dana gotovo 80 odsto pregledane djece imalo simptome laringitisa.

“Do kraja prošle sedmice bila je epidemija, djeca u ambulantama su kašljala i bila na inhalaciji”, rekla je ona, istakavši da pedijatri svakodnevno pregledaju od 40 do 50 djece.

Knežević je rekla da je dvoje djece, koje je pregledala, upućeno u bolnicu sa teškim oblikom virusa. Kod blažih oblika simptomi su trajali nekoliko dana i da djeca liječena uglavnom inhalacijama, bez antibiotika.

Iz Instituta za javno zdravlje Vijestima su saopštili da akutni laringitis, prema zakonu, ne pripada grupi zaraznih oboljenja koja se obavezno prijavljuju, ali da tokom godine prate obolijevanja od respiratornih infekcija.

“Uvidom u sistem praćenja ovih bolesti za sada nije registrovano značajno povećanje broja oboljelih od akutnog laringitisa u odnosu na prošlu godinu”, odgovoreno je iz te ustanove.

I u Podgorici je, međutim, veliki broj djece u vrtićima “pokupio” virus, koji se, kako pojašnjavaju ljekari, češće javlja u jesen. Izabrana pedijatrica u podgoričkom Domu zdravlja Paša Divanović kazala je da  virusni laringitis češće pogađa mušku djecu i da je povećen broj mališana sa tom dijagnozom.

“Oko 15 odsto djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina obolijeva od laringitisa”, pojasnila je ona.

Divanović tvrdi da su simptomi kašalj “poput laveža”, stridor (oštar zvuk visoke frenkvence), promuklost i otežano disanje, koji se obično pogoršavaju noću.

“Ostali simptomi uključuju povišenu temperaturu, rinitis (simptomi tipični za prehladu) i uvlačenje kože između rebara”, kazala je.

Inhaliranje u kupatilu punom pare

Divanović tvrdi da oboljela djeca treba što više da miruju.

Preporučila je da dijete udiše vlažan vazduh u kupatilu koje se prethodno napari vrelom vodom, tako da se “ne vidi prst pred okom”. Potom, dijete na otvorenom prozoru treba nekoliko puta da da udahne hladniji vazduh.

Divanović je naglasila da je najbolje imati inhalator, kako bi se terapija mogla sprovoditi i kući.

Ona je upozorila da je rijetka, ali i veoma opasna upala grkljana posljedica infekcije bakterijom Haemophilus influenzae, koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do “dramatičnog otoka”, zbog kojeg se dijete hitno upućuje na bolničko liječenje.

“Da ne bi došlo do infekcije potrebna je vakcinacija, a kod nas je vakcina daje već od trećeg mjeseca…”

Comments

  1. Sto se tice Herceg Novog vecina djece je osim inhalacijama lijecena antibiotikom,ne znam samo zasto dr to negira,takodje kod dosta pregledane djece i po 2-3 ispijena antibiotika je konstatovana upala pluca i svi su upuceni u bolnicu..ne znam samo koje dvoje ona racuna…Boze pomozi samo i cuvaj nam djecu kad ih ljekari pogresno lijece!!!

  2. Pozdrav za sve koji ovo citate… kod nas u Sloveniji ljekari a i moje drugarice koje imaju sa decicom taj problem hvale inhalator!i da nije previse toplo u stanu,cist i svijez vazduh…

  3. Ja ne znam sto je tolika pomama oko antibiotika? Nama dr u Dom Zdravlja nije davala antibiotik uz recenicu “neka se samo izbori”. Na kraju su 6-to mkesecna beba i dvogodisnje dijete dobili bronhitis. Nekad je antibiotik potreban.

Leave a Reply