Potvrđena presuda: Nastavnik zlostavljao dječaka, majci nudio posao

jugoslavija

Foto: Vijesti

Apelacioni sud potvrdio je presudu nekadašnjem nastavniku Osnovne škole Jugoslavija u Baru Petru Pješčiću (64), koji je osuđen na devet godina zavora zbog produženog krivičnog djela obljuba nad maloljetnim dječakom.

Oni su konstatovali da je Viši sud pravilno odmjerio kaznu, a kao otežavajuća okolnost uzeto je  držanje optuženog  nakon izvršenog krivičnog djela – tada je majci dječaka nudio zaposlenje i zakup stana po nižoj cijeni, ako ona  povuče prijavu.

Prvostepenu presudu u Višem sudu u Podgorici izreklo krivično vijeće sudije Vladimira Novovića.

“Viši sud je na nesumnjiv način utvrdio da je  Pješčić, kao nastavnik crnogorskog jezika u Osnovnoj školi Jugoslavija, u periodu od 10. oktobra do 22. novembra 2013. godine, izvršio obljubu nad dječakom starim 13 godina, a koji mu je povjeren radi učenja”, piše u presudi Apelacionog suda.

U prvostepenoj odluci navodi se da je Pješčić dječaka odveo u svoj stan, a potom u spavaću sobu…

Objašnjava se da je on u četiri navrata ponovio obljubu.

Apelacioni sud je ocijenio pravilnim što na glavnom pretresu nije saslušan maloljetnik, već je  pročitan njegov iskaz iz istražnog postupka.

“Iz nalaza i mišljenja stručne službe Višeg suda je utvrđeno da dječak nije u stanju da opet svjedoči, jer bi svako ponovno saslušanje samo pogoršalo već postojeće traume. U to se uvjerio i Viši sud kada je u posebnoj prostoriji prije davanja nalaza, pokušao da sasluša dječaka, koji je tada plakao i drhtao”.

Iz drugostepenog suda konstatovali su da je Viši sud pravilno odmjerio kaznu, a kao olakšavajuće okolnosti uzeto je to što je Pješčić porodičan čovjek i da ranije nije osuđivan.

“Otežavajuće kod odmjeravanja visine kazne, sud je pravilno cijenio brojnost preduzetih radnja, kao i njegovo držanje nakon  krivičnog djela, kada je majci oštećenog dječaka nudio zaposlenje i zakup stana po nižoj cijeni za slučaj da povuče prijavu…. I po ocjeni ovog suda, izrečena zatvorska kazna od devet godina, srazmjerna je težini izvšenog krivičnog djela”, piše u  presudi.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply