U koje zamke mogu upasti roditelji malih sportista?

sport

Biti roditelj malog sportiste nije nimalo jednostavan zadatak. Roditeljstvo je samo po sebi najizazovniji posao na svijetu, a ako u priču uvedemo sportske uspjehe i neuspjehe, naporne treninge i ponekad velike novčane i psihičke izdatke koje roditelj mora uložiti kao bi dijete napredovalo, odnos se komplikuje i potrebno je imati na umu nekoliko načina kako izbjeći najčešće zamke u koje roditelji malenih sportista znaju upasti.

Zamka 1: Prevelika uključenost

Djeca uglavnom vole na takmičenjima da vide porodicu i bližnje kako ih bodre u publici. Ipak, nekoj je djeci najveći stres pred važno takmičenje upravo majčin ili očev glas, pogled ili savjet. Roditelji se ponekad znaju poistovjetiti s djetetom, ispunjavajući na taj način neke sopstvene, neostvarene sportske snove, pa je njihova uključenost u djetetov sportski život prevelika.

Takvi roditelji imaju stalnu potrebu kritikovati trenera, klub, sponzore, ali nerijetko i samo dijete jer nije ostvarilo željeni rezultat, nije odradilo trening kako spada ili generalno, nije zadovoljilo roditeljeve ambicije.

Zamka 2: Sebično sanjarenje

Mnogi će roditelji pod krilaticom “želim svom djetetu sve najbolje”, zapravo misliti “želim svom djetetu ono što ja mislim da je za njega najbolje”. Roditelji malih sportisat nešto su češće skloni takvom obrascu ponašanja. Slava, novac ili neki lični, neispunjeni interesi, od roditelja znaju ponekad napraviti sebično biće koje ne vidi djetetove želje i mogućnosti već isključivo ide za sopstevnim potrebama.

Djeca koja su u sportu od pelena, nerijetko u periodu puberteta žele da odustanu ili odustaju od sporta. Roditelji tada znaju započeti “kampanju” uvjeravanja da je dotični sport put u djetetovu svjetliju budućnost i da je predodređeno da se time bavi.

Živeći u iluziji mogućih uspjeha i karijere, ne uspijevaju vidjeti djetetove stvarne potrebe i želje već ga okrivljuju za nedovoljan trud i nedostatak ambicije.

Zamka 3: Miješanje truda i žrtve

Podsticati dijete da teži boljim rezultatima i većem fokusu na vježbu je pozitivno do one mjere dok roditelj ne počne miješati uloženi trud i žrtvovanje. Maleni sportisti svjesni su da su potrebna određena odricanja da bi rezultati bili vidljiviji, ali u ta odricanja nikako ne smiju ulaziti školske obveze, druženje s prijateljima i djetetovo vrijeme za odmor i razonodu.

Jedna od najtežih zamki u koje roditelji upadaju upravo je tjeranje djeteta da zbog sporta žrtvuje privatni život što nerijetko završi njegovom averzijom prema sportu i odustajanju. Sport je samo dio nečijeg života i ličnosti  i nikako ne smije preuzeti sve slobodno vrijeme koje mu je na raspolaganju. Zdravo podsticanje na vježbu nikako ne smije biti u kontekstu žrtvovanja privatnog života za sport. Ako u odraslijoj dobi dijete odluči žrtvovati prijateljstva, odnose i privatan život zbog sporta, to će onda biti njegova lična odluka.

Neka sport bude djetetov izbor, a ne vaš

Ne postoji provjeren recept kako biti uspješan roditelj malenog sportiste odnosno roditelj uopšte ali ima nekoliko jednostavnih i moćnih savjeta koji roditeljima mogu poslužiti da izbjegnu klasične zamke ove pozicije.

Razgovarajte sa svojim djetetom o njegovim željama i ambicijama. Osluškujte kakav stav izgrađuje prema sportu, sviđaju li mu se uslovi na treninzima, kakav odnos ima s trenerom i drugom djecom. Ako postoji problem, ne morate ga odmah ispisivati s aktivnosti, ali dijete treba poslušati i voditi se, prije svega, onim što je njemu važno.

Uvijek nađite vremena da komplementirate njegove nastupe, takmičenja, uspjehe pa čak i situacije u kojima se nije iskazao. Pronađite nešto pozitivno u onome što radite i osnažite ga. Neka trener bude onaj koji će komentarisati njegove sportske nedostatke, a vi budite roditelj i pružite mu podršku, nezavisno od rezultatu.

Važno je da dijete vidi da je vaš odnos prema sportu opušten, odnosno da na sport gledate kao na jednu od aktivnosti, jedan od načina na koji se dijete može izraziti. Podržite i njegove saigrače, uvijek lijepo pričajte o njima i nikada ne kritikujte njihove roditelje pred djetetom ili trenere.

Dijete nikada ne upoređujte s drugima i dajte mu prostora i ljubavi da razvije samoga sebe.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply