Povećan broj djece u vrtićima, cilj je obuhvat od 95 odsto

dezurnivrtici

Ove školske godine broj djece koja pohađaju predškolske ustanove u Crnoj Gori porastao je za oko 2,5 odsto na 16.300, a broj vaspitnih jedinica je povećan u Ulcinju, Beranama i Danilovgradu.

U Podgorici, gdje funkcionišu dvije predškolske ustanove,  upisano je preko sedam hiljada djece. Postojeći objekti JPU “Đina Vrbica” i “Ljubica Popović” imaju kapacitete za 4.686 djece. Prošle godine je u državnim vrtićima u Glavnom gradu boravilo nešto oko šest hiljada mališana. Ove godine je u glavnom gradu je Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa lokalnom upravom i Direkcijom za imovinu, obezbijedilo dodatne prostore, koji će nakon rekonstrukcije početi da se koriste. Prema nezvaničnim informacijama dva se nalaze u dvorištu zgrade Maxim u dijelu grada Preko Morače,  i jedan u Bloku pet u blizini jedinice Sunce, a još jedan treba da osposobi JPU “Đina Vrbica”.

Iz Ministarstva prosvjete od 2013. godine, kada je usvojena peticija udruženja Roditelji koju je podržalo preko šest hiljada građana, kojom se tražila hitna dogradnja i/ili izgradnja novih objekata zbog rješavanja problema prebukiranosti u većem dijelu opština u centralnom i južnom dijelu zemlje, najavljuju gradnju sedam novih vrtića.

Kako je i predviđeno ugovorom o kreditu, koji je država tada uzela da bi izgradila nove vrtiće od Banke za razvoj Savjeta Evrope u Podgorici, Baru, Ulcinju i Pljevljima svi radovi bi trebalo da budu završeni krajem juna 2018. godine, i njihov kapacitet će biti ukupno 1.594 djece.

PR menadžer Ministarstva prosvjete, Marija Jovović kazala je agenciji MINA da će se graditi četiri vrtića u Podgorici, i to u naseljima Stari Aerodrom za smještaj 375 djece, Zagorič za smještaj 200 djece, Blok VI za smještaj 216 djece i Tuzima za smještaj 243 djece, i po jedan u Ulcinju za smještaj 123 djece, Baru za smještaj 370 djece i Pljevljima za smještaj 67 djece.

U Ministarstvu prosjere planiraju da do 2020. godine rade na povećanjau obuhvata djece, kao i na stvaranju infrastrukture za podršku svim programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja, formiranju interaktivnih službi u svim opštinama, unaprijeđenju programa i kontinuiranom profesionalnom razvoj zaposlenih.

Očekuju, kako je navela Jovović, da do 2020. godine 95 odsto djece, uzrasta od tri godine do polaska u osnovnu školu, bude obuhvaćeno ranim obrazovanjem. Sadašnji obuhvat iznosi oko 40 odsto.

Jovović je ukazala na presudan značaj sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja za sveukupan rast, razvoj i formiranje ličnosti djeteta, što, kako je navela, ima značajne pozitivne socio-ekonomske efekte na društvo u cjelini.

U Crnoj Gori se predškolsko vaspitanje i obrazovanje realizuje u 21 predškolskoj ustanovi.

Jovović je ukazala na to da je od 2008. godine do danas izgrađeno devet novih vrtića – po dva u Podgorici, Nikšiću i Bijelom Polju i po jedan na Žabljaku, Budvi i Tivtu.

Ministarstvo prosvjete od juna, u cilju podizanja svijesti prevashodno roditelja o važnosti predškolskog obrazovanja za razvoj djeteta, u saradnji sa UNICEF-om, organizovalo kampanju “Svi u vrtić”, u pet crnogorskih gradova na sjeveru, gdje je obuhvat djece izuzetno mali i značajno manji nego u centralnom i južnom regionu.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply