Samo sporadičan otpor prema vakcinama

vaccine_deca

U Crnoj Gori ne postoji organizovan otpor javnosti i roditelja prema svrsishodnosti i neophodnosti vakcinacija, ali kako kazao je Dnevnim novinama dr Senad Begić iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje trenutno postoje slučajevi pojedinaca ili manjih grupa roditelja čija djeca nisu vakcinisana ili kasne sa vakcinacijom.

Zbog antivakcinalnih poruka koje su bile izuzetno zastupljene, kako u Crnoj Gori tako i u državama okruženja, 2013. 2014. godine, kako je rekao, broj roditelja čija djeca nisu vakcinisana ili kasne sa njom tada je nešto porastao.

“Bez obzira na to, u našoj državi je, zahvaljujući dobroj zdravstvenoj informisanosti i tradicionalno visokom povjerenju građana u pedijatrijsku zdravstvenu službu odaziv roditelja na vakcinaciju dobar. Zahvaljujući veoma visokim obuhvatima u prethodnim decenijama, u Crnoj Gori je stvoren solidan kolektivni imunitet koji je doveo i do indirektne zaštite najosjetljivije djece i pojedinaca koji se zbog uzrasta, teških hroničnih blesti i poremećaja imuniteta ne mogu vakcinisati”, rekao je dr Begić.

Razlozi koji leže u osnovi odbijanja vakcinacije su, kaže, složeni i specifični, variraju tokom vremena ali i dijelova svijeta.

“Pod uticajem su različitih faktora kao što su neinformisanost, pogrešna informisanost, a u nekim slučajevima i lažna slika o vakcinama”, ističe on.

On ističe da niko u Crnoj Gori ne želi da djeca obolijevaju ili umiru od onih bolesti za koje postoje djelotvorne i bezbjedne vakcine, tako da se zdravstveni sistem Crne Gore trudi da svakom djetetu budu dostupne najkvalitetnije vakcine, a roditeljima pružene sve neophodne informacije.

Pod uticajem vakcinacije, bez sumnje, tvrdi dr Begić, u značajnoj mjeri je promijenjen i tok ljudske istorije.

“Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije vakcinacijom se spašavaju životi miliona djece širom svijeta ali, uprkos tome, procjenjuje se da i dalje oko 1,5 miliona nevakcinisane djece u svijetu godišnje izgubi život usljed bolesti koje su mogle biti spriječene vakcinacijom”, rekao je dr Begić.

U Crnoj Gori roditelji su zakonom obavezni da vakcinišu djecu protiv 10 zaraznih bolesti, a ukoliko odbiju mogu biti prekršajno kažnjeni shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti novčanom kaznom od 150 do 500 eura. Sa druge strane, Zakon o pravima pacijenata propisuje da pacijent ima pravo da “slobodno odlučuje o svemu što se tiče njegovog života i zdravlja, osim u slučajevima kada to direktno ugrožava život i zdravlje drugih lica”.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply