Naknada za majke izazvala oprečna tumačenja: Pravedna nagrada ili diskriminacija

majaka

Najava poslanice DPS-a Nade Drobnjak o podnošenju inicijative Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti izazvala je oprečna mišljenja među pravnicima, aktivistima NVO sektora i poslanicima Skupštine.

Drobnjak se na taj korak odlučila jer je, kako je navela, odredba da se majkama sa troje i više djece daju doživotne naknade na više načina dikriminišuća. Ona smatra da se usvojenim izmjenama diskriminišu žene koje nijesu rađale ili imaju manje od troje djece, kao i muškarci.

Advokat Aleksandar Đurišić smatra da izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti ne mogu biti diskriminatorske, već da žene sa troje i više djece koje rade predstavljaju jednu od najranjivijih kategorija.

“Te žene najčešće funkcionišu bez ičije pomoći i rade mnogo komplikovanije, mnogo teže i sa mnogo više truda i zalaganja”, kazao je Đurišić za Vijesti.

On zaključuje da je cilj pomoć ranjivim grupama da se ne osjećaju ugroženim i da se dovedu u rang onih koji nijesu ugroženi.

Direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević smatra da su se predlagači zakona, ali i nadležni skupštinski odbor i relevantne državne institucije ovim problemima kanili ozbiljno baviti, a ne samo populistički, u susret predstojećim izborima, prvo bi obezbijedili istraživanje i analizu efekata ovakvih mjera i na populacionu politiku i na ekonomski položaj žena, pa i na ekonomsku situaciju uopšte.

Ona je ocijenila da ozbiljna država razmišlja i o tome kakav će efekat na ekonomiju imati odustajanje od zaposlenja radno sposobnih žena, čije je pravo na izbor samo prividno.

Kako kaže, država bi, umjesto ubiranja jeftinih poena, trebalo da se bavi se analizom postojećih zakona i njihovom primjenom, pa bi iz njih izbacila diskriminatorske mjere koje svakodnevno pogađaju žene, u mnogo većem broju nego što nadležne inspekcije registruju.

Raičević tvrdi da je ovaj predlog “slijep za mnoge oblike rodne diskriminacije, čime direktno krši Ustav, Zakon o rodnoj ravnopravnosti i potpisane međunarodne konvencije.

“On stvara podjele i između samih žena, a to je oprobani recept da se spriječe slabi emancipatorski pokušaji i da se uloga žene u društvu retradicionalizuje i vrati u okove patrijarhata, ovog puta naizgled afirmativnim mjerama”, smatra Raičević.

Da su izmjene Zakona u skladu su sa Ustavom, smatra poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović.

“Svakako će za anale ostati činjenica da je neko pokušao da osporava ustavnost socijalnog davanja u zemlji koja se diči sa ustavnim načelom socijalne pravde… Zakon je u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom i u svakom slučaju neće biti teško Ustavnom sudu da inicijativu odbije”, rekao je on.

Bivši predsjednik Ustavnog suda, profesor Blagota Mitrić, kazao je za Portal Analitika da je siguran da Ustavni sud nema argumente kojima bi izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojima se majkama sa troje i više djece daju doživotne naknade, mogao da ocijeni kao neustavne.

„Kao pravnika, živo me interesuje kojoj ustavnoj normi je ovaj zakon suprotan, odnosno ova zakonska norma. Uz to, mislim da je u stvari ovakav eventualni predlog (ocjene ustavnosti) neustavan, jer bi se njime grubo kršio fundmentalni član 1 Ustava, koji propisuje da je Crna Gora građanska, demokratrska, ekološka i država socijalne pravde. Ova norma je par excellence na fonu socijalne pravde. I ne samo socijalne, već i demografske, što je još značajnije. I konačno, skoro sam sto odsto siguran da Ustavni sud nema ustavnih argumenata da ovu normu okarakteriše kao neustavnu“, pojasnio je Mitrić.

Predsjednica Foruma žena i članica predsjedništva DNP-a Mirjana Jančovska je ocijenila da je cilj Nade Drobnjak nehuman, “da se relativizuje pravosnažnost jednog dobrog zakona, da se potom obori na Ustavnom sudu, jer je njoj tako naloženo, i njen zadatak se tu završava, nezavisno čak i od bijele kuge i procesa iseljavanja stanovništva iz Crne Gore, što je dio naše sumorne realnosti”.

Maja Raičević iz Centra za ženska prava podržava namjeru poslanice Drobnjak jer, kako kaže, smatra da je Zakon ishitreno usvojen.

“Nije bilo analize finansijskih mogućnosti države da odgovori zahtjevima koje zakon pred nju stavlja, ali ni analize uticaja na ukupan položaj žena koja je po Zakonu o rodnoj ravnopravnosti obavezna prilikom donošenja svih novih propisa i politika u svim oblastima života”, ocijenila je ona.

Majka troje djece Vesna  Rakočević  iz Podgorice kazala je da od kada ima djecu radi više poslova kako bih mogla da im pruži osnovne uslove za život.

“Muž mi ne radi. Zaista mislim da bi ovaj Zakon pomogao ženama koje imaju troje i više djece. Bar nešto da nam padne lako u životu. U drugim državama žene koje žele da rađaju imaju sve povlastice, samo kod nas su one žrtve, koje moraju da podižu i vaspitavaju djecu, idu na posao, rade u kući…”, kazala je ona.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Što se mene tiče, naknadu zaslužuju sve majke sa troje i više djece, kao i majke koje imaju djecu ometenu u razvoju i djecu sa određenim hendikepom, s tim sto u drugom i trecem slucaju ne treba postavljati uslov u smislu godina radnog staža. Što se tiče majki sa jednim ili dvoje djece, smatram da nisu diskriminisane u smislu da bi ovakav zakon, ukoliko one toliko žele tu nadoknadu, služio kao podstrek za rađanje trećeg djeteta, što automatski znači i borbu protiv bijele kuge.

  2. Ja nisam protiv ovog zakona ako ce pomoci nekome,ali se pitam zasto majke koje su se odlucile da imaju jedno ili dvoje djece ne zasluzuju naknadu. I one rade i one se muce da steknu i one su posvecene ,a i vecina njih takodje nema niciju pomoc. Po tom pitanju zakon diskriminise. Neke ce mozda postaci da rode trece dijete,ali ja djecu ne radjam da bih dobila naknadu za to.

  3. Svaka zena zasluzuje poseban tretman,majke narocito,imala sam dvoje pa troje pa četvoro djece,nijesam ih rodila sa nadom da ce mi drzava pomoci,željela sam ih…ali mi nije isto bilo ni zdravlje ni angažman ni 24-satni dan sa dvoje ili sa četvoro…velika je razlika,često čujemo “ja ne mogu ni jedno kako ti četvoro” to kao neku doskočicu onako simpatičnu,kad gle čuda to sada ispade diskriminacija…ne želim da se neka žena zbog mene tako osjeća niti da rađa da bi dobila penziju,želim da svaka od nas ima toliko da može da rodi koliko želi i da u tome uživa…

  4. Ja ne smatram da smo mi zbog zena koje imaju troje i vise djece diskriminisane. Diskriminise nas zakon. Ja se majkama koje imaju troje i vise djece iskreno i od srca divim. Ali zbog cega majke sa manjim brojem djecem nisu zasluzne za naknadu? Mi se ne budimo tokom noci? Mi ne kuvamo? Mi ne radimo 8 h dnevno i zavrsavamo sve ostale obaveze? Mi ne ostavljamo svoje bebe u jaslicama jer nemamo gdje sa njima? Mi nemamo neprospavanih noci zbog virusa i bolesti? Mi nismo posvecene?

  5. Mi smo takav narod,daj mu prst,a on trazi cijelu ruku. Vi majke sa jednim ili dva djeteta,rodite jos jedno pa ce i vas zakon ispostovati. Ako se na ovaj nacin budemo ponasali,da nam je vazda malo,ovi sto nas JASU 20GODINA,JAHACE NAS JOS. Imam jedno dijete,trenutno,i rodicu ih troje ako budem odlucila da uzmem tu penziju. Rodila bi ih vise,al finansije ne dozvoljavaju. Djeca su dar od Boga,i divim se majkama koje imaju puno djece. Treba ih podrzati!

  6. A nisam ni ja rodila djecu da bi dobila nadoknadu za to i glupo je da o tome govorimo. Imam troje, radim i radiću dok mogu. Ali, pustite, neka se donese zakon pa neka se poslije koriguje, manite se prepiranja…. Ovako nigdje nećemo stići….

  7. Anita Tadic niko ne kaže da vi niste dobre majke ako imate jedno ili dvoje djece, ali ako imate dvoje pa imaju virus necete spavati ako su bolesni po 7 dana znaci 14 neprespavanih noci a ja cu u tom slucaju mjesec imati npr. Ja imam 4 djece i svi su mali nisam oh rodila svog te penzije nisam ni znala da če to biti ali kad počnem na posao radicu 8 sati pa kad dodjem doma duplo više imam obaveza nego vi sa dvoje, ali da nam daju i po 50 e nece nas spasiti samo če na taj način mene lično natjerati da volim svoji državu jer zamisli misli na jos nekog osim na svoje predstavnike. Eto iz tog razloga bi trebali malo ovaj narod da podstaknu da vidimo da misel i na nas

  8. Anita Tadic niko ne kaže da vi niste dobre majke ako imate jedno ili dvoje djece, ali ako imate dvoje pa imaju virus necete spavati ako su bolesni po 7 dana znaci 14 neprespavanih noci a ja cu u tom slucaju mjesec imati npr. Ja imam 4 djece i svi su mali nisam oh rodila svog te penzije nisam ni znala da če to biti ali kad počnem na posao radicu 8 sati pa kad dodjem doma duplo više imam obaveza nego vi sa dvoje, ali da nam daju i po 50 e nece nas spasiti samo če na taj način mene lično natjerati da volim svoji državu jer zamisli misli na jos nekog osim na svoje predstavnike. Eto iz tog razloga bi trebali malo ovaj narod da podstaknu da vidimo da misel i na nas

  9. Smijesni su izgovori. Ovako svaki vid socijalne pomoci se moze tumaciti kao diskriminacija. Ali ni zakon nije idealan. Pod broj 1 sva djeca treba da imaju pristojan djeciji dodatak, a onda stimulisati naknadama ranjive grupe (invalidnine, samohrane roditelje) a onda svakako i svako trece, cetvrto dijete jer se tako drzava spasava bijele kuge a obezbjedjuje naredna generacija koja ce raditi, placati porez, puniti budzete i penzione fondove za nas koji sad imamo vise od 30 godina.

  10. e kakvi smo, Ne zasluzujemo nista. Nasle se zene uvredjene, Kao manje su majke jer nemaju 3 I vise djece. Pobogu, radi se o finansijskoj pomoci, a Ne o priznanju majkama. Ja imam dvoje, I velika je razlika izmedju 1 ili 2 djece, I Vrtic kosta, I obuca I sve…a kamoli ko mora najesen obuci npr.cetvoro. pa ni svajcarska nebi izdrzala kad bi svim zenama koje su odlucile rodit davala naknade… Ali ocemo mi tako, da sjedimo, cuvamo djecu I jos da drzava placa. Tesko jeste, do zla boga, I radit I podizat djeci, Ali svakom svoj izbor. Ja sa 35, imam staza preko 15 godina, I da ostajala Sam bez posla kad Sam bila trudna Ali najlakse je kukat I trazit od drugih. Da, cudna smo mi sorta

  11. NE MOGU DA VJERUJEM! Imam dvoje djece i ne planiram trece, znaci, od ovog Zakona nemam nista… Medjutim, RADUJEM SE ISTOM ZBOG MAJKI KOJE MOGU NESTO DOBITI! Ne mogu da vjerujem kakve se polemike vode, kakva diskriminacija, uopste se tako ne osjecam! Sve mi volimo svoju djecu, ali slozicemo se da je podici ih ni malo lako… sva ta budjenja, temperature, ucenja, da ne nabrajam sve… pritom, sve je manje porodica sa vise djece… Za mene, te zene su heroji i treba da im se oda priznanje za sve sto cine, izmedju ostalog i za samu drzavu! Sve ove polemike me nerviraju jer po ko zna koji put se ispoljava nas primitivizam i NEradovanje tudjem dobru! Super sto moja komsinica sa 4 djece (2 blizanci, svo cetvoro do 4god.) moze imati neku nadoknadu da sjutra moze da se posveti djeci i da ne razmislja o poslu (da ne obrazlazem sad sve…) I sad ja treba da krenem sa nekom ispraznom pricom kako se osjecam zapostavljenom, diskriminisanom i time i njoj uskratim to pravo, jer SAM I TE KAKO SVJESNA DA OBJE U OVOJ DRZAVI NE MOZEMO I NECEMO UZIVATI U ISTOM ZAKONU! E nece moci! Jesam za Zakon, jesam za to da makar nekome bude iole bolje, da se makar neko obraduje, da makar neko nesto dobije od ove drzave! Radujem se, vi ste heroine (ja se ne usudjujem za trece, previse sam sebicna i zadovoljna mirom koji dolazi, a jos se budimo nocu…) i zato ZAMOLICU MANITE SE TOGA “A STO MI NE?!” I RADUJTE SE TUDJEM DOBRU, OD NJEGA NAM NE MOZE BITI LOSE NIKAKO!

  12. To smo mi!!!Ne radujemo se nicijem dobru!!!!Moramo malo biti siri u grudima jer samo tako covjek ide srecan kroz zivot!!!Radujmo se,tudje dobro nam ne skodi.Zasto u svemu trazimo greske,vidimo diskriminaciju?

  13. Majka i otac treba da imaju jednaka prava. Zakon je diskriminatorski. Država je edipovska. Edipovci kukaju, manipulatorke kukaju.
    Niko ne posmatra zakon sa pravne strane. Očevi su oštećeni na više načina, pa i na ovaj.

  14. Ove zene koje idu na vantjelesnu to mogu da urade dva puta (ili tri-nisam sigurna), na racun drzave a mi koje prirodno ostajemo trudne-drzava nista ne placa?!-diskriminacija! A zasto zene koje ne rade mogu isto da idu kod doktora kao ja, i da ne placaju nista, a ja svaki mjesec dajem dio plate za zdravstveno a one ne daju nista-stvarno diskriminacija… a zasto ovi sa beneficiranim radnim stazom mogu da koriste to a ja ne mogu a i ja isto radim kao i oni, stoo?!-i meni je tesko isto… svarno, dokle vise?! -besmislica…

  15. Ne slazem se sa “dusebriznicima” koji misle na parove koji nisu mogli da imaju djecu! Ne vjerujem da je njima naknada od drzave stimulans da istraju u pokusaju da dobiju dijete! U tim slucajevima nikakav novac nije presudan i zato vas stvarno molim da ne navodite takve slucajeve kao primjer diskriminacije! Navedite svoj primjer, pa da pricamo!

  16. O kakvoj diskriminaciji je rijec?Naravno nije isto dvoje i cetvoro podizati!To najbolje znamo koje imamo vise djece!Svaka cast svakoj majci!Gospodja Ljiljana ne podrzava zene,a kao brine o zenama?????A za parade imate para!E Boze,Boze dokle smo dosli!Prosto nevjerovatno!Tuga!!!!!

  17. Drage majke i zene ujedinimo se i borimo za bolje sjutra,za nase cerke koje ce Boze zdravlja postati majke!Sloga gradi,a nexloga rusi nase bolje sjutra!Ne mislite samo na sebe,nego i na generacije koje dolaze!Radujmo se svacijem dobru!Potisnusmo sve sto vrijedi!

Leave a Reply