Očevi se žale jer ne mogu da vide novorođenče dok ne izađe iz bolnice

bolnica

Nezadovoljstvo očeva najnovijom odlukom menadžmeta Kliničkog centra Crne Gore da “ne dozvoli posjete porodiljama u Akušerskom odjeljenju sa jedinicom za novorođenčad”, neosnovano je, tvrde u toj zdravstvenoj ustanovi i podsjećaju da to  ni do sada nije bilo moguće.

Klinički centar nedavno je prominenio režim posjeta u cijeloj ustanovi kada je saopšteno da u Klinici za infektivne bolesti i u Akušerskom odjeljenju sa jedinicom za novorođenčad posjete nijesu dozvoljene.

Nakon toga se Dnevnim novinama obratilo nekoliko Podgoričana smatrajući da su diskriminisani zabranom da vide svoje novorođeno dijete prije nego što ono sa majkom napusti bolnicu i dođe kući.

Iako pozdravljaju odluku da se posjete zabrane široj porodici, kumovima, prijateljima…, Dragan P., Jovan M. i Mitar K. pitaju da li otac, kao roditelj, ne treba da vidi svoje novorođeno dijete već treba da čeka dva i više dana, u zavisnosti od porođaja, dok beba sa majkom ne krene kući.

“Posjete porodiljama u Akušerskom odjeljenju sa jedinicom za novorođenčad nikada nijesu bile dozvoljene u našoj ustanovi, a sve u cilju sprečavanja unošenja infekcije na to odjeljenje, odnosno u interesu majki i beba”, kazala je Dnevnim novinama PR Kliničkog centra Crne Gore Gorica Soković.

Prema njenim riječima, nije talna ni tvrdnja da očevi treba da čekaju dva i više dana da bi vidjeli svoju bebu.

“Naprotiv, naša ustanova je, nakon adaptiranja Porodilišta, od 31. decembra 2013. godine, obezbijedila uslove da prvi put budući očevi mogu da prisustvuju porođaju uz već poznatu proceduru. Na taj način smo omogućili partnerima da najznačajnije trenutke u životu, rođenje djeteta, podijele zajedno, a o čemu je javnost upoznata”, dodala je Soković.

Očevi mogu, pored prisustva samom činu porođaja, da naredna dva sata provedu sa svojom partnerkom i novorođenčetom ali za to prisustvo moraju i da plate 70 eura.

Soković podsjeća da u terminu od 14 do 17 časova očevi mogu da dođu do Akušerskog odjeljenja i interesuju se za svoju bebu i partnerku, i porazgovaraju sa nadležnim ljekarima.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Uopste ne vidim u cemu je problem. I do sada su mogli samo da dodju do stakla i vide suprugu i bebu. Meni je bilo uzasno da se nadvikujem sa drugim majkama, a osim toga, uz mogucnosti koje pruza savremena tehnologija (skype, viber, itd.), ne vidim da ce ocevi ista propustiti.

  2. Pa najbolje vrtić da se napravi u porodilište! Kao prvo nije tačno da bebu očevi nemogu da vide bebu a sto je nemogu držat itd to je opravdano zbog higijene, kao drugo nije istina da traže pare( makar meni nisu)!

  3. Evo info iz Londona;-) . Moj suprug je prisustvovao oba puta porodjaju. Prvi put je bio prirodnim putem, a drugi carski putem. Cim se porodis, beba se ne odvaja Od majke , citavo vrijeme ste zajedno, sem ako beba ima nekih problema pa mora u inkubator i i slicno. Za carski porodjaj Nisu me uspavali, tako da sam vidjela bebé odmah. Sve to izgleda super ali je naporno da odmah oko beba moras da radis a pogotovo ako Imas carski. Srecno Petra;-) i ostale mame!

  4. Pricate o nekakvim bakterijama koje kao ocevi mogu prenijeti bebi ukoliko dodju u posjetu?!Ocigledno niste odavno boravili na akuserstvo!Meni na primer taj sjaj i higijena fale i sad kad sam kuci.Ocaj.A sestre su bile toliko ljubazne i njezne da sam jedva cekala da bjezim sa svojim djetetom da ih ne gledam.Jedino cime sam prezadovoljna je odnos dr Natalica kao i pedijatra dr Sonje Sofranac Babovic.

  5. samo trazite dlaku u jajetu. kakve veze to ima. jeste..uh da ste svi dobri roditelji kuci a ne teatralno po forumima i kad setate gradom…i obracalu paznju na krupne stvari a ne sitnice djeca bi bika mbogo srecnija. Ada nihesu ovi narkomani…prostitutke…prebijene zene…neuroticni klinci…agresivci palu s Marsa. Tu su odgajani. Pirodice nema …roditelji su zaslijepljeni glupostima.Potrudite se vi oko djece kad izadju kuci…budite dobre mame i ocevi i od tog 3-4 dana i BEZ Brige.Dojite..ne pusite im u lice…ne hranite ih smokijem..cipsom i keksom…ne zanemarujte njihove potrebe zarad svoje sebicnost(primjer:odose na idmir mama i tata da dusom danu i ostavise hednomjesecnu bebu babi…bravo bravo).Svaku dan gledam riditelje koji samo pricaju o roditeljstvu a prakticno…evo vriheme pokazuje…gdje idemo…pardon srljamo.

  6. Porodila sam se nedavno i vjerujte da počnimo od dr Saše, porodjajne sale, babica sve je bilo super,ma šta super bilo je vrhunski! Moj suprug je odmah mogao da vidi bebu! Napravljeno je da i tate mogu prisustovati porodjaju! Mame koje su imale vise porodjaja moraju priznate da se stanje na akušerstvu promijenilo puno puno! A kako je nedje drugo o tome netreba pričati jer mi odavno kaskamo za svijetom!

  7. U Baru je tako,bar ako ne poznajes nikoga i nisi neko specijalan.Ja sam iz Ulcinja,tamo nikog znala nisam,i muz je jednom vidio na 3sekunde sina i to je to bilo…posjete su uzasne izlazis van odjeljenja onakva nikakva da bi primila posjetu…Fuj….a naravno p[ostoje i ocevi sto su sjedili u sobama,ulazili onako i sve super ali oni su znali tu nekoga i taj neko ih progura.Za higijenu se ne slazem,da ijedan otac moze naskoditi svojoj bebi nije ni osoblje cistije nego ej sve to fol iz neke kurtoazije…Ovo sve je bilo 2011godine…Poradjam se i ove godine za nekih mjesec dana tamo,pa cemo da vidimo jel se sta promjenilo…

Leave a Reply