Masaža za bebe

Masseuse massaging little baby girl, shallow focus

Ako je beba sita i suva, a i dalje plače ono što joj je potrebno najverovatnije je dodir. Ovo je naročito važno u prvim mjesecima života kada preko ostalih čula zbog njihove nerazvijenosti ne može da ostvari dobru komunikaciju. Može se reći da je dodir neophodan za normalan razvoj djeteta i zato se o tome vodi računa u prvim danima kod prijevremeno rođenih beba. U praksi se pokazalo da uz redovnu terapeutsku masažu djeca više dobijaju na težini i brže sazrijevaju.

Masaža je jedno od najstarijih terapeutskih sredstava primijenjenih u cilju ublažavanja tegoba. Danas se zbog izuzetnih pozitivnih djejstava primjenjuje i kod zdravih osoba u cilju unaprjeđenja zdravlja. Kao i kod odraslih primjenjuje kod djece, a i sasvim malih beba. U mnogim istočnjačkim kulturama masaža je sastavni dio svakodnevne njege djece, a u nekim zemljama kao što su Rusija i Kazahstan postoji obaveza roditelja da na svaka tri mjeseca dovode djecu na masažu u okviru obavezne zdravstvene zaštite kao što je kod nas obavezno vakcinisanje. Naravno, koju tehniku i sa kojim ciljem primjenjujemo zavisi od toga šta želimo da postignemo i kog uzrasta je osoba koju masiramo.

Zašto masaža?

Redovnom primjenom masaže može se primijetiti da beba brže zaspi, da bolje jede, a vrlo često je oslobađa grčeva ili ih bitno ublažava.

Kroz masažu roditelji ostvaraju bolju komunikaciju sa djetetom i time postavljaju dobru osnovu za odnos roditelj-dijete posebno otac kome je to daleko teže nego majci koja je nosila bebu devet mjeseci u stomaku.

Sa masažom se može početi odmah nakon rođenja djeteta bez ikakvog straha i to će čak bebi puno pomoći u navikavanju na novu sredinu. Jedino treba voditi računa o pupku ako nije otpao. U prvim sedmica može se primjenjivati nekoliko zahvata u trajanju od 2-3 minuta, a već nakon navršenog m,eseca i čitav program koji traje 10-15 minuta.

Kada treba izvoditi masažu?

Najbolje vrijeme za izvođenje masaže je kada je beba raspoložena, a naravno i osoba koja prim,enjuje masažu. Najbolje je da to bude pola sata nakon jela da beba zbog gladi ne bi bila uznemirena i da nakon masaže uslijedi kupanje da bi se potpuno opustila. Ovo su preporuke kojih se ne treba držati po svaku cijenu, vremenom kroz iskustvo roditelj može sam da prepozna idealno vrijeme za masažu.

Kako treba izvoditi masažu?

Prostorija treba da bude dobro ugrijana jer se masaža ne radi preko odjeće. Ruke osobe koja radi masažu moraju da budu tople, bez nakita i sa posječenim noktima koji neće povrediti kožu deteta.

Za masažu treba koristiti ulje za bebe ili prirodno ulje za masažu (najbolje bademovo) i to tako što se nekoliko kapi stavi na dlanove. Pritisak rukama ne treba da bude prejak jer će se beba rasplakati ali ni preslab jer će je to samo golicati.

Dobro je započeti masažom grudnog koša jer je beba okrenuta licem osobi koja je masira čime se obezbeđuje osjećaj sigurnosti koji omogućava da beba bude opuštena, a u isto vrijeme osoba koja masira po izrazu njenog lica može da procijeni da li su pritisak i tempo kojim radi u redu.

Pozitivni efekti masaže

Masaža pored umirujućeg i opuštajućeg efekta povoljno utiče na varenje hrane i pražnjenje creva i može uspešno da zameni lekove koji se daju bebama koje imaju problem sa stolicom.

Imunološki sistem jača što znači da je beba otporna i rijetko bolesna. Ovo je rezultat izbacivanja toksina što se postiže redovnom masažom.

Mišići i zglobovi postaju elastični što omogućava pravilan motorni razvoj djeteta.

Koža bebe koju masiramo biće zdravija i sjajnija sa boljim tonusom, a preko kože se uspostavlja i bolja cirkulacija.

Masaža bebe izuzetno pozitivno utiče i na roditelje, omogućava im bolji kontakt sa bebom, povećava osjećaj sigurnosti i jača njihovo samopouzdanje što će za rezultat imati kvalitetniji odnos roditelj – dijete. Kada se savlada strah i nesigurnost i beba se navikne na novu aktivnost trenuci masaže postaju pravo uživanje za sve.

Izvor: Centar za korektivnu gimnastiku

Comments

Leave a Reply