Loše držanje imalo oko 70 odsto pregledane djece

prcentar
Fizioterapeuti koji su u toku dva ciklusa kampanje Ispravi se i vježbaj pregledali djecu u deset gradova Crne Gore utvrdili su da preko 74 odsto njih ima loše držanje.

U toku ta dva ciklusa pregledano je 746 djece, kazao je predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore, Krsto Kovačević na konferenciji za novinare u PR centru.

„Od 746 djece, koliko ih je ukupno pregledano u oba ciklusa, kod njih 553 prisutni su znaci lošeg držanja“, kazao je on i dodao da je oko 70 odsto djece imalo i spuštene svodovi stopala.

Kampanja je osmišljena kao besplatno savjetovalište na javnim mjestima u više ciklusa, a njen cilj je da se na vrijeme ukaže na problem sa kičmom kod djece i mladih od pet do 25 godina.

Prvi ciklus je realizovan od 15. marta do 19. aprila u Podgorici, Bijelom Polju, Cetinju, Baru i Nikšiću, a drugi od 3. do 31.maja u Ulcinju, Budvi, Beranama, Herceg Novom i Kolašinu.

Zabilježeno je da 184 djece posjeduje neki od deformiteta kičmenog stuba. Kad je u pitanju skolioza, nju ima 122 djece, sumnja se na kifozu kod 26 djece, a na lordozu kod 36 djece.Kovačević je ukazao da kod 109 djece postoji sumnja na deformitete koljena, dok je kod 15 djece prisutan deformitet grudi.

Kod 23 djece uočena je razlika kod donjih ekstremiteta, dok kod njih 226 postoji sumnja na valgiditet Ahilove tetive.

„Loše držanje nije imalo 62 djece, dok je bez problema sa deformitetom stopala bilo njih 210“, rekao je on.

U kampanji je učestvovalo 36 fizioterapeuta, koji se isu bavili dijagnostikom nego prepoznavanjem problema.

Treći ciklus kampanje biće održan od 6. do 27. septembra u Rožajama, Žabljaku, Danilovgradu. Petnjici, Pljevljima, Plavu, Kotoru i Tivtu.

U kampanji je učestvovalo i pet ljekara iz Udruženja sportske medicine.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply