Mame u akciji – prikupljaće novac za kupovinu dušeka na GAK-u KCCG

Fotografija jedne od posjetiteljki portala Roditelji

Fotografija jedne od posjetiteljki portala Roditelji

Dvije mame, Suzana Fatić i Violeta Camaj nedavno su se porodile na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Kliničkom centru Crne Gore, i osim uz osjećaj sreće, jer su na dvijet donijele dvije divne bebe, iz porodilišta su izašle sa jednom idejom i dogovorom – da će pokrenuti akciju kupovine dušeka za krvete na odjeljenjima te klinike.

Suzana priča da dok su boravile na odjeljenju akušerstva razgovarale su o tome da su kreveti i dušeci u jakom lošem stanju i da to već traje godinama. Na to često ukazuju žene koje se porode na Klinici i žale se godinama.

„Na primjer, na odjeljenju patologije većina kreveta nema dušeke, već neke improvizacije sastavljene od par sunđera. Na tom odjeljenju borave trudnice sa rizičnim trudnoćama i neke tu ostanu i po mjesec i više dana“, podsjeća ona.

Koliko takvi kreveti mogu biti neudobni trudnicama koje ionako ne mogu da nađu odgovarajuću pozu dok leže ili sjede, Suzana smatra da ne treba ni da se pojašnjava.

Kako navodi, žene iz Podgorice su čak donosile jorgane od kuće kako bi pokušale da olakšaju sebi boravak na odjeljenju patologije trudnoće.

krevet2

Ni na odjeljenju akušerstva stanje nije puno bolje.

„Dušeci su, uglavnom, stari i dotrajali. Svakoj porodilji, koliko god ona boravila tu, potrebno je da se oporavi što prije. Ispod nekih dušeka su čak postavljena ćebad da bi, kao, bilo udobnije“, dodaje Suzana.

Mame su, kako kažu, s obzirom da znaju kakvo je stanje u državi i na tešku situaciju u zdravstvu, a da trudnice i porodilje više ne bi čekale, došle na ideju da pokrenu akciju prikupljanja novca za kupovinu dušeka za, nadaju se, oba odjeljenja.

Planiraju da otvore žiro-računa na koji bi svako, ko bude želio i volio da se uključi, mogao da uplati iznos prema svojim mogućnostima, makar i jedan euro.

Nadaju se i odzivu društveno odgovornih kompanija koje bi im pomogle da se skupi potreban iznos novca.

„Želimo da svi ovu akciju gledaju kao doprinos budućim mamama, trudnicama, porodiljama, a samim tim i bebama. Ipak treba imati na umu da će sjutra na tim odjeljenjima ležati naše sestre, supruge, kume, drugarice, kolegnice.. koje na svijet donose novi život“, rekla je Suzana.

Prema njenim riječima, svi koji budu donirali imaće uvijek uvid u to koliko se novca prikupilo i za šta je iskorišten. Kupljeni dušeci za taj prikupljeni iznos novca biće donirani Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. To nije duznost ni jedne majke… zna se ko to treba da kupi! Duznost majki je da dodju u cisto,uredno,da legnu na normalne krevete kada se porode… Majkama svaka cast za ovu akciju!! ? Drzavo stidi se…

  2. Hvala svima na interesovanju. Ja sam boravila i u apartmanu. Ipak, voljela bih da doprinesem ugodnijem iskustvu ostalih zena, kao i svom, ako se odlucim za jos djece. Kao sto izreka kaze: “budite vi promjena koju zelite da vidite i kod drugih”. Drage dame, nadamo se i vasem malecnom doprinosu :*

  3. Ideja je odlicna, naravno. Ali zalosno je da u drzavi u kojoj poskupljuje gorivo, zbog auto puta i reprezentativnih sportova, u kojoj se za jednu noc moze sakupiti vise od milion eura za obnovu bazena, moraju organizovati pojedinci iz naroda, da bi nam porodiliste bilo uslovno.

  4. Sramota za drzavu i za zdravstvo…sto ne poskupise gorivo za bolnice i zdravstvo za pocetak ili onu taksu od 1? koju smo placali na sve racune……
    Ali mi nesto nije jasno…jesu li ove slike porodilista koje je renovirano i skoro otvoreno ?
    Kotorsko je prije 4g renovirano ali samo zahvaljujuci osoblju i doktorima istog, naravno uz veliku pomoc firmi i ljudi iz Boke Kotorske i Budve a sve humanitarnim koncertima,utakmicama ,tombulama ….ali znam da su babice isle licno od jednog do drugog preduzetnika i firme i licno se borile za svaki cent….pohvalno ali tuzno za ovu drzavu!!!

  5. Ako cemo iskreno, kompletno odjeljenje akuserstva bi trebalo renovirati. Ali, ajde da uradimo ono sto mi mozemo. Nemojte ovo gledati kao nesto sto se daje doktorima, Klinici za ginekologiju i akuserstvo ili KCCG, vec jao poklon buducim mamama i njihovim bebama. Ja bih bila srecna ako bi uspjeli i pola kreveta da dobije nove duseke. A akcije se uvijek mogu pokrenuti, pa mozemo skupiti i za druge stvari na odjeljenju (toaleti, posteljina, jorgani, jastuci….)

  6. Odlicna ideja! I sama sam prizeljkivala ovako nesto! Duseci JESU problem. Toaleti su na zalost losi jer same zene ne vode racuna, pa budimo iskrene kod toga! Opet kazem, na zalost! Kad nema drzave, uzmimo stvari u svoje ruke! Bravoooo!

  7. bundevica

    Prvo proverite da li su raspolozeni da prime nove duseke, jer pre dve godine, kada sam predlozila da se organizuje ista akcija, nisam naisla na odusevljenje. Tako da je sve ostalo na recima i pustoj zelji da se pomogne buducim majkama. U svakom slucaju podrzavam akciju, jer verujem samo u onu: ko ce nam pomoci ako ne mi sami sebi.

Leave a Reply