Komisija Ministarstva zdravlja 2008. godine predložila hitne smjene u bjelopoljskoj bolnici

Katastrofalno stanje u bjelopoljskoj bolnici bilo je poznato još 2008. godine o čemu svjedoči “tajni” izvještaj Komisije Ministarstva zdravlja, kojim je predložena hitna smjena menadžemnta „kako bi se spasilo stanovništvo Bijelog Polja i okoline“ i „zaštitila prava i zdravlje pacijenata Bijelog Polja“, objavile su danas Vijesti.

U to vrijeme na čelu Ministarstva zdravlja bio je Miodrag-Bobo Radunović, a direktor bolnice Tomislav Jeremić.

Jeremić se prije nekoliko dana, nakon što je izašao iz jednoipomjesečnog pritvora zbog infekcije pet beba od kojih je jedna preminula, ponovo vratio na posao u  bolnicu. Uz njega se, i pored protivljenja roditelja zaražene djece, na posao vratila i neonatologica Haka Tahirović.

U predlogu mjera komisije, koje je 15. avgusta 2008. godine potpisalo petoro ljekara i još dva člana, smjena se predlaže kako bi se “spriječilo dalje srozavanje kvaliteta stručnog rada i kako bi se podigao nivo kvaliteta stručnog rada”.

Kao glavne razloge predloga hitne smjene u cilju spasavanja ljudi Komisija je navela da je menadžment Opšte bolnice Bijelo Polje “krajnje loš, neefektivan, potpuno indolentan i nezainteresovan, da ne poznaje osnovne vještine upravljanja zdravstvenom ustanovom”.

“Sve to rezultiralo je brojnim nezakonitostima u materijalno-finansijskom poslovanju, dok je nesprovođenje interne kontrole kvaliteta stručnog rada, uz ostalo gore navedeno, dovelo do drastičnog, kardinalnog i nedopustivog srozavanja kvaliteta stručnog rada ispod svakog minimuma svakog standarda”, piše u Izvještaju, u koji su Vijesti imale uvid.

Komisija je formirana rješenjem Ministarstva zdravlja, rada i socijanog staranja  01. avgusta 2008. godine. Tokom 13. 14. i 15. avgusta sprovela je eksternu provjeru kvaliteta stručnog rada u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, nakon čega je podnijela detaljan izvještaj.

Radunović je podnio ostavku 18. novembra prošle godine, tri sedmice nakon infekcije beba. Nije smijenio Jeremića i njegove saradnike nakon ovakvog alarmantnog izvještaja komisije koju je on formirao i čiji je izvještaj vidio. Dajući ostavku je tvrdio da ne može biti njegove direktne odgovornosti jer ga nijesu informisali o događajima u Opštoj bolnici u Bijelom Polju.

“Ali je jasno i da sam ja objektivno odgovoran jer sam na vrhu zdravstvenog lanca čiji je dio zakazao pa je došlo do takvog stanja u kojem je moguće da ministar zdravlja ne bude informisan o zarazi koja danima bjesni u četvrtom gradu po broju stanovnika”, saopštio je tada Radunović.

Rukovodilac Ministarstva zdravlja Suad Numanović ocijenio je prekjuče da vraćanje na posao Tahirovićeve i Jeremića, nije preuranjeno, jer su se izlaskom iz pritvora stekli  zakonski uslovi da mogu nesmetano da obavljaju svoj posao.

Numanović je ocijenio da se “sporadični slučajevi“  dešavaju, da niko ne bježi od eventualne pojedinačne odgovornosti, te da su greške moguće u sistemu  gdje se radi 24 sata dnevno 365 dana u godini.

Članovi Komisije nijesu juče htjeli da razgovaraju o sadržaju izvještaja.

Vještak sudske medicine  Krsto Nikolić kazao je da je „zaboravio sve“ i da u Ministarstvu nije već sedam godina, dok je epidemiološkinja Ljiljana Jovićević rekla da ne želi da daje izjave bez odobrenja pretpostavljenih.

„Ja sam sada radnik Doma zdravlja Bar i nikakve izjave bez odobrenja pretpostavljenih ne želim da dajem“, kazala je Jovićevićeva, istakavši da je tada bila u komisiji kao zdravstveno-sanitarni inspektor.

Igor Bjeladinović, koji je zaposlen u Opštoj bolnici u Kotoru, kazao je da „komisija, sve što je mislila, napisala je u svom izvještaju Ministarstvu zdravlja“.

“Ako ste došli do tih potpisa (članova komisije), onda ste pročitali cjelokupan nalaz. Nemam nikakvih dodatnih komenatara“, poručio je Bjeladinović.

Comments

Leave a Reply