Uvoznik popularnih “loom” gumica tvrdi da su potpuno bezbjedne

gumice

Gumice “loom” koje su postale popularne prošlog ljeta i bile obavezan modni detalj većine evropskih, ali i crnogorskih tinejdžera, a koje su povučene zbog sumnje da su kancerogene, ipak su potpuno bezbjedne, pokazalo je testitanje Centra za toksikološka istraživanja (CETI) koje je medijima prenio vlasnik kompanije koja uvozi ove proizvode.

Gumice “loom” su etiketirane kao kancerogene, a informaciju sa britanskih portala su prenijeli svi regionalni mediji. Gumice su povučene sa crnogorskog, ali i tržišta zemalja regiona.

Vlasnik hercegnovske firme Possessio Montenegro, koja je uvozila gumice u Crnu Goru, Vladimir Meijer  kaže da domaći i regionalni mediji u kratkim osvrtima da šarene modne detalje treba što prije skloniti jer su opasni po zdravlje djece, nijesu naveli da je povišen nivo kancerogene materije ftalata  nađen u gumicama samo jednog proizvođača.

On najavljuje da će se one ponovo naći u prodaji.

Napominje da je neophodno kontrolisati crno tržište, a da će vrsta koju uvozi njegova firma moći da se kupi isključivo u maloprodajnim objektima Štampe i Tabako presa.

“Nažalost, i u Crnoj Gori se desilo da ono što je trebalo da bude početak, u stvari je postao kraj”, kazao je Meijer, dostavljajući Vijestima na uvid rezultate testova gumica u CETI-ju.

Ističe da je napravljen propust u prenosu informacija, jer u originalnim članicima, objavljenim u Velikoj Britaniji,  “jasno piše da su upravo ove gumice koje su bile na crnogorskom tržištu potpuno bezbjedne za upotrebu”.

Britanski mediji su krajem avgusta javili da su gumice povučene iz pojedinih lanaca prodavnica jer je u vrsti koja se u njima prodavala pronađen veći postotak  ftalata od dozvoljenog.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply