Odbijena mogućnost aktiviranja peticije za bolje uslove u porodilištima

patologija2014.

Ministarstvo zdravlja odbilo je u petak da aktivira online peticiju kojom je udruženje Roditelji željelo da, uz pomoć građana zatraži od Vlade definisanje i preduzimanje hitnih mjera u porodilištima, uz obrazloženje da su tražene mjere svakodnevna aktivnost zdrastvenih ustanova u okviru kojih rade porodilišta.

Jedna od članica udruženja Roditelji podnijela je 25. novembra zahtjev za aktiviranje e-peticije putem Vladinog sistema Glas građana, jer sistem zahtijeva da peticiju pokrene fizičko lice, a o odbijanju smo obaviješteni u petak, 5. decembra.

U tekstu peticije je Udruženje je ocijenilo da su, sudeći na osnovu iskustva porodilja iz UNICEF-ove Ocjene stanja zdravstvene njege majke i bebe u Crnoj Gori, odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo već godinama u stanju koje zahtijeva korjenite i hitne promjene, zbog čega je tražilo da se napravi i sprovede plan hitnih mjera.

“Peticijom se željelo tražiti hitno formiranje multidisciplinarne komisije za procjenu potreba svih odjeljenja ginekologije i akušerstva u Crnoj Gori i definisanje hitnih mjera koje je potrebno preduzeti u ispunjenju standarda iz UNICEF-ovog dokumenta. Takođe je zatraženo poštovanje prava na punu informisanost roditelja o zdravstvenom stanju njihove djece, kao i rekonstrukcija svih porodilišta i odjeljenja GAK u Crnoj Gori koja bi podrazumijevala obnovu porođajnih i soba za porodilje, bokseva, toaleta… u naredne dvije godine”, saopšteno je iz udruženja.

Udruženje je peticijom htjelo da zatraži i obezbjeđivanje opreme neophodne za optimalno funkcionisanje odjeljenja ginekologije i akušerstva i porodilišta poput porođajnih i stolova za reanimaciju i sanitarno-higijenskog materijala, kao i uspostavljanje nutritivno odgovarajućih obroka za pacijentkinje.

Sve ove zahtjevi su, kako je pojašnjeno u saopštenju, definisani na osnovu sugestija, stavova i iskustava majki koje su se porađale u crnogorskim porodilištima, i na koje su zajedno sa njima Udruživanje ukazivalo posljednje tri godine koliko postoji, a posebno nakon situacije u bjelopoljskoj opštoj bolnici, kada je umrla jedna beba, a inficirano još četiri.

“Tragičan događaj i veliki broj dešavanja nakon njega pokazali su nam da sve što smo željeli da tražimo peticijom, u Crnoj Gori zaista ne postoji pa ovakav odgovor Ministarstva smatramo neprihvatljivim i neadekvatnim. Ovakvim odgovorom Ministarstvo nam poručuje da se problemi ne prepoznaju ili ne žele da se vide i stičemo utisak da se zatvaraju oči pred nečim što je naša stvarnost i na šta nas je još prije dvije godine, kao društvo, upozorio tim ljekara iz Crne Gore i inostranstva koji je radio studiju o stanju zdravstvene njege majke i bebe u našoj zemlji”,  dodaje Udruženje Roditelji.

Iz tog razloga, i sa željom da se zaista preduzmu hitne mjere za poboljšanje stanja u svim crnogorskim porodilištima, Udruženje Roditelji je najavilo da će se u narednom periodu potruditi da vrlo jasno i snažno informiše nadležne i javnost, o tome gdje majke vide probleme i očekuju promjene, jer očigledno da je i dalje nedovoljno jasna slika o stavovima i mišljenjima javnosti koja je prikazana u prethodnih mjesec dana.

Nadaju se da će nakon toga Ministarstvo zdravlja shvatiti da građani, kao pacijenti, i oni kao donosioci odluka, ne vide stanje i promjene u porodilištima istim očima.

Svaka majka koja se porodila u nekom od crnogorskih porodilišta imaće priliku da napiše svoje iskustvo i sugeriše šta smatra da bi njoj i njenom djetetu kao i porodici značilo da je bilo drugačije, ali i da pohvali određene situacije i uslove kako bi se svi zajedno motivisali na praćenje primjera dobre prakse, najavljeno je iz udruženja Roditelji.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Odbili peticiju!? Naravno da su odbili! Prekinimo sutnju i mi kao i zene iz okruzenja,radjale smo jednom,hocemo li ponovo nakon svega,vjerovatno hocemo zato sto njihovo zlostavljanje u najranjivijem periodu svake zene, a to je radjanje nijesmo ni prepoznavale kao zlostavljanje nego “to je tako”, tako nam je bilo i u ginekoloskim ambulantama,tako nam je bilo na svakom koraku…prekinimo sutnju i na taj nacin im ne dozvolimo da je i dalje “to tako”…

  2. Bitnije je hocemo li u nato ili u evropu nego ima li se dje ovaj nesrecni narod lijeciti tj. ima li ga ko lijeciti imaju li se dje trudnice poroditi i ima li nam ko pri rodjenju spasiti djecu.Ovo je zalosno.Milion problema a mi se bavimo sasvim desetim stvarima.Nego niti im se cerke,snahe ,mozda i unuke ne poradjeju u cg pa zasto bi onda brinuli .Kako vam bude.Jadne drzave ,jos jadnijeg zdravstvenog sistema!

Leave a Reply