Prvi dan škole uz manje stresa i za prvake i za roditelje

PIŠE: Vanja Rakočević, pedagogica i članica udruženja Roditelji

Polazak u prvi razred osnovne škole vrlo je značajan doživljaj u životu djeteta, ali i njegovih roditelja. Takođe, od djetetovog prvog utiska o školi može da zavisi uspješnost njegovog cijelog daljeg školovanja, tako da se ovaj momenat može smatrati i presudnim za njegov život.

Bez obzira da li je dijete već pohađalo vrtić, početak formalnog školovanja je novo iskustvo i, kao i svaka promjena u životu, osim što sa sobom nosi radost, može biti jako stresna za djecu. Mnoga djeca jedva čekaju polazak u prvi razred i toliko su uzbuđena da često pričaju o školi, jedva čekaju da nauče da čitaju i pišu. Ipak, mogu biti i zabrinuti – hoće li se roditelji vratiti po njih, nervozni – jer su među nepoznatima i razmišljaju sa kim će se igrati, uplašeni od odlaska na nepoznato mjesto – da li će se izgubiti ili hoće li sami naći put do kuće, ali i uplašeni da se neće uklopiti u novu sredinu jer, na primjer, ne znaju da čitaju. S druge strane, i roditelji brinu: da li su dobro vaspitali i pripremili dijete za školu, da li će plakati kada ih ostave, da li će biti bezbjedni, da li će postići dobre rezultate…

Količina stresa i vrijeme koje je potrebno da se dijete prilagodi u novoj sredini može se smanjiti ako roditelji adekvatno pripreme dijete i sarađuju sa učiteljom/icom dok dijete samo ne poželi da dolazi u taj kolektiv. Ipak, postoji veliki broj praktičnih stvari koje će pomoći da pripremite dijete kako biste mu/joj olakšali ovu promjenu i proces prilagođavanja.

Razgovarajte sa djetetom o školi

Dijete može biti uplašeno od onoga što će se desiti prvog dana u školi. Pomozite mu da otkloni strahove kroz razgovor: objasnite mu gdje ćete ići, šta će raditi i koliko dugo će se zadržati u školi; kažite im da ćete biti tamo kada ih otpratite i da ćete ih sačekati kada se škola završi. Ne zanemarujte strahove vašeg djeteta – stvari koje se nama čine očiglednim ili smiješnim mogu biti teška prepreka za šestogodišnjake.

Otkrijte šta dijete očekuje od škole, zašto misli da je škola važna, objasnite zašto vi to mislite. Podijelite sa djetetom neka vaša dobra iskustva o školi ili mu pokažite kako može praktično iskoristiti ono što će učiti u školi. Pričajte o tome šta će dijete raditi u školi: opišite aktivnosti, razgovarajte o tome zašto su one važne, naglasite one stvari za koje znate da će uživati u njima. Imajte dosta strpljenja da odgovarate na njihova brojna pitanja.

Pričajte o svrsi testiranja i ocjena – dijete morate upoznati sa činjenicom da će ga u školi ocjenjivati i upoređivati s drugom djecom, ali da kakve god rezultate bude postizalo, to neće uticati na vašu ljubav prema njemu. Upoređujte ga povremeno s drugom djecom, na primjer u odnosu na težinu ili visinu, ali mu uvijek dajte do znanja da njega volite najviše.

Odvedite dijete u školu

Prošetajte do škole, uđite i šetajte hodnicima, pogledajte gdje će biti djetetova učionica, pronađite toalet, igrajte se na igralištu… Pričajte o tome što ste vidjeli.

Uvježbajte s djetetom put do škole: nacrtajte mapu puta do škole i sliku škole. Naučite dijete da zna adresu stanovanja, gdje mu roditelji rade i njihove brojeve telefona.

Pomozite djetetu da razvije praktične vještine

Ukoliko djetetu pomognete da izgradi samopouzdanje i stekne pravu predstavu o tome kakva je škola i šta ga očekuje, ono će manje biti pod stresom od takvih aktivnosti. One mogu biti:

–         igre koje uključuju čekanje na red, poštovanje pravila ili da govore ispred grupe;

–         igra sa djecom koja su sličnog uzrasta radi razvijanja socijalnih vještina;

–         čitanje knjige o polasku u školu;

–         crtanje i slikanje koje uključuje sjedenje na jednom mjestu na određeni, ali kratki, period vremena.

Ne zaboravite da ove aktivnosti trebaju biti zabavne i da je važno da ne prisiljavate dijete da učestvuje u njima.

Na vrijeme i u dobroj atmosferi izvršite tehničke priprem

Zajedno sa djetetom možete pripremiti neophodan pribor i odjeću za školu – neka i dijete učestvuje u kupovini, dozvolite mu da izabere školsku torbu ili nešto od potrebnog pribora, napravite zajedno naljepnice za sveske i upisujte ime na sveskama i knjigama.

Odredite djetetu prostor za rad i učenje na kome će moći, uvijek u isto vrijeme, u miru učiti i pisati svoje domaće zadatke. Važno je da dijete doživi taj prostor kao svoj i da na njemu nema puno sadržaja koji će mu odvlačiti pažnju.Ipak, vaše obaveze se ne završavaju kada se dijete krene u prvi razred. Djetetu će svake godine biti neophodna priprema jer im je potrebno da znaju šta će se od njih očekivati u školi. Iz tog razloga, upoznajte se sa školskim programom i tim šta će se od vas kao od roditelja očekivati jer vam to može smanjiti brige i stresove, a istovremeno ćete i djetetu biti od pomoći.

Ne zaboravite da će im tokog cijelog njihovog školovanja trebati vaš entuzijazam i interes za obrazovanje, i ono najvažnije, da vjerujete u njihovu sposobnost za učenje.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply