Predlozi za uzbudljivo ljetovanje i bez odlaska na put

familie-seiseralm-1Školška godina je završena, vaš godišnji odmor je započeo. Čak i ako ne možete otputovati na ljetovanje, to ne znači da vaša porodica mora biti zakinuta za dobar ljetni provod. Ovo su neke ideje za ljetne aktivnosti u kojima mogu uživati i mali i veliki članovi vaše porodice.

Povezivanje s prirodom

1. Plivanje. Ako imate priliku, okupajte se s djecom u moru. Ako ne, posjetite barem najbliži bazen i uživajte u vodenim radostima.

2. Kampovanje.
Spakujte sve potrebno i idite na kampovanje. Ako ne možete otputovati, razapnite šator u dvorištu i uživajte u noći na otvorenom.

3. Posadite biljku. Hrana je mnogo finija ako je iz domaćeg uzgoja, a mališani posmatrajući proces razvoja biljke mogu mnogo toga naučiti.

4. Idite na planinarenje. Navucite gojzerice cijeloj porodici i krenite na obližnju goru. Ne trebate ići daleko i imate skupu opremu ako idete provjerenim putevima.

5. Odlazak u ribolov. Rano ustanite i idite u ribolov na obližnju rijeku ili jezero. Bez obzira na ulov, provod će biti odličan, a od boravka u prirodi svi će profitirati.

6. Piknik. Piknik možete organizovati s prijateljima i njihovom djecom. Dogovorite se što će ko pripremiti, pronađite lijepo mjesto u prirodi, ponesite društvene igre, lopte, pribor za badminton i slično i uživajte u danu na otvorenom.

Posjetiti obližnje destinacije

7. Zoološki vrt.
Djeca vole životinje i biljke i po definiciji su vrlo znatiželjna pa će ih ovakvi sadržaji vrlo zanimati. Pripremite ih razgovorom prije odlaska, a poslije razgovarajte o onome što im je bilo najzanimljivije.

8. Sportsko takmičenje.
Naravno, ovdje mislimo na u utakmice i takmičenja koja su sigurna za djecu. Možete ih odvesti i na juniorsko prvenstvo u nekom sportu, kako bi im djeca koja se takmiče približila sportski duh i pomogla da se i sami zaljube u neku aktivnost.

9. Seosko gazdinstvo. Svejedno je radi li se o bakinom seoskom dvorištu ili o seoskom domaćinstvu koje proizvodi domaće proizvod. Boravak u prirodi, upoznavanje domaćih životinja, fina hrana, svjež vazduh i mir godiće i malima i velikima.

10. Obilazak obližnjih lokacija na koja nijeste bili. Sigurno da u blizini imate dosta mjesta na koja nijeste vodili djecu ili čak nijeste ni vi bili, a osim što bi bilo korisno pomoglo bi vašoj djeci da upoznaju mjesto u kojem žive.

Izvor: Index.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. posto je ovdje rjec,koliko ja shvatam,o predlozima koji ne podrazumjevaju putovanje,moram podsjetiti autore ovog teksta da mi zivimo nazalost u Podgorici.Imamo samo JEDAN preskup bazen,nema sportskih takmicenja,zoovrt, sta to bjese?al nema veze koga jos djeca interesuju u nasem gradu

Leave a Reply