Škole objavile liste primljenih đaka

upis4Prvi upisni rok u 48 srednjih škola u Crnoj Gori je završen, a obrazovne ustanove su u ponedjeljak objavile rang liste primljenih đaka. Upis učenika u gimnazije i srednje stručne skole biće organizovan 26. 27. i 28. juna.

Konkursom Ministarstva prosvjete, u gimnazije može da bude upisano oko 2.500 đaka, dok srednje stručne škole četvrtog stepena mogu primiti pet hiljada, a trećeg blizu 900 učenika. Srednje umjetničke škole su otvorile vrata za oko 100 učenika.

Direktor podgoričke Ekonomske škole „Mirko Vešović“ Branislav Đukić Pobjedi je kazao da je za upis u prvi razred ove ustanove konkurisalo 365 svršenih osnovaca. U toj školi imaju ukupno 300 slobodnih mjesta, pa se 65 učenika našlo ispod crte.

Đukić je rekao da se prvi put u posljednjih pet godina desilo da u prvom upisnom roku ne konkuriše duplo više učenika, jer se ranije dešavalo da se prijavi i po 600 đaka.

„Godinama smo apelovali na roditelje da primamo samo najbolje đake tako da smo zadovoljni da su oni na vrijeme svoju djecu, koja su imala lošiji uspjeh u osnovnoj, preusmjerili u druge, takođe odlične stručne škole“, kazao je Đukić.

Drugog upisnog, agustovskog roka u ovoj ustanovi, ali ni u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ neće biti. Iz Gimnazije je saopšteno da je za 300 mjesta konkurisalo 400 polumaturanata, što je takođe manje nego ranijih godina.

U Elektrotehničkoj školi „Vaso Aligrudić“ za 360 slobodnih mjesta kprijavio se ukupno 291 učenik.

Direktor Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ iz Bijelog Polja Milko Kovačević je kazao da će zainteresovani učenici moći za upis u ovu školu da konkurišu i u avgustovskom roku, jer je ostalo još slobodnih mjesta.

„Od ukupno 156 slobodnih mjesta, prijavilo se 135 učenika i svi su primljeni“, rekao je on.

Direktor Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog Momir Dragićević saopštio je da ta obrazovna ustanova ima ukupno 360 slobodnih mjesta, a za upis je konkurisalo 294 polumaturanta. Prema njegovim riječima i u odjeljenjima njihove gimnazije i stručne škole ima još mjesta za koje učenici mogu da se prijave u drugom upisnom roku.

Direktor cetinjske gimnazije Miomir Đurišić je za Pobjedu kazao da su u u prvom upisnom roku popunili sva mjesta.

Ministarstvo prosvjete je konkursom za tu školu raspisalo 78 slobodnih mjesta i isto toliko đaka je predalo dokumenta.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply