Prvi rezultat pokazao da je uzrok trovanja salmonela

bollnicabarStrahovanja roditelja i pretpostavke ljekara danas su dobili i zvaničnu laboratorijsku potvrdu – kod prvog djeteta koje se iz škole prirode sa Žabljaka vratilo sa jakim stomačnim tegobama, potvrđena je salmonela.

Riječ je o đaku barske OŠ “Blažo Jokov Orlandić”. Za ostalih šest hospitalizovanih mališana, koji su imali iste sipmtome, rezultati analize biće poznati danas.

U Opštoj bolnici Bar, zaključno sa utorkom, hospitalizovano je sedmoro djece, a dvoje su i dalje na liječenju. Oni su na Žabljaku bili smješteni u hotelu Planinka. Direktorica bolnice Branka Milović, rekla je Vijestima da su dvoje mališana stabilno.

Trovanje učenika juče je prvi put sankcionisano ali na teret barske bolnice. Zbog neprijavljivanja trovanja, sanitarna inspektorka Igbala Duraković izrekla je kaznu bolnici od 1,5 hiljada eura, a direktoricu Milović sa 250 eura. Ogorčeni radnici pedijatrije su se zato obratili novinarima saopštenjem u kojem ističu da im je od pukog poštovanja procedure bilo preče spasavanje života otrovane djece.

Bolnica je bila obavezna da obavijesti Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja čim je na odjeljenje primljeno više mališana sa istim simptomima trovanja. Milović nije željela da komentariše kažnjavanje, ističuči da su svjesni svog propusta, koji je ispravljen odmah u ponedjeljak.

Direktorica škole Svetlana Macanović kazala da je spremna da snosi odgovornost ukoliko se ispostavi da je škola kriva, pravni stručnjaci kažu da ministarstvo ne može biti izuzeto od odgovornosti, organizator đačkog putovanja ćuti.

“Kada se dogode ovakve neželjene situacije, niko nije amnestiran od odgovornosti, ali se ona utvrđuje na osnovu uzroka. Treba istaći da će nalazi ukazati na to koja karika u lancu  je popustila. Ukoliko se utvrdi da Škola snosi neku krivicu, podrazumijeva se da je direktor hijerarhijski najodgovornija osoba. Najvažnije je da se naši učenici oporavljaju, nadamo se da će se brzo pridružiti svojim drugovima iz Škole, a svim institucijama sistema postavlja se zadatak da ojačaju i poboljšaju svoje nadležnosti kako se ovakve situacije ne bi ponovile”, rekla je Macanović.

Trovanje u toku škole u prirodi se ponavlja iz godine u godinu, a razlog je, prema mišljenju profesora prava Sava Markovića, to što još niko ni za jedan slučaj nije odgovarao. Marković, međutim, ističe da neko jeste kriv, i taj neko, kaže on, mora i da plati grešku.

“Svake godine imamo slučajeve trovanja djece u nastavi u prirodi. Prije godinu je bilo u Budvi, sad na Žabljaku i tako redom. Pitanje je gdje ćemo stati. Ovdje se radi o klasičnoj imovinskoj ili čak neimovinskoj šteti. Roditelji moraju da se obeštete. Treba da tuže agenciju s kojom je škola sklopila ugovor, ili hotelijera. Ako je to nemoguće neka tuže školu i državu pa će sud postupiti po takvom tužbenom zahtjevu jer takav slučaj ne može da ostane pravno neregulisan”, kazao je Marković Atlas televiziji.

Uprkos činjenici da se Ministastvo prosvjete ranije odreklo odgovornosti jer, kako su naveli, organizacija škola u prirodi nije u njihovoj nadležnosti, i svu odgovornost preusmjerili na O.Š. “Blažo Jokov Orlandić”, danas su potvrdili da prate stanje u Baru. Iz Ministarstva poručuju da je škola, u ovom slučaju, “čista”.

“JU Osnovna škola „Blažo Jokov Orlandić“ iz Bara u potpunosti je ispoštovala proceduru organizovanja škole u prirodi. U skladu sa preporukama Ministarstva prosvjete, o organizovanju ove aktivnosti obaviješten je Odsjek za poslove zdravstveno-sanitarne inspekcije. Istovremeno, ispoštovana je i proscedura izbora hotela, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Svaki roditelj potpisao je ugovor sa izabranom agencijom. Ministarstvo prosvjete preduzeće sve neophodne mjere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti i činjenica koje su od značaja za ovaj događaj”, navodi se u odgovoru ministarstva.

Da se, međutim, Ministarstvo tako lako ne može odreći odgovornosti, uvjeren je profesor Marković.

“Kod nas direktore škola postavlja i razrješava ministar. Sama ta činjenica govori da on, ili ministasrtvo, mora da snosi dio odgovornosti. Pored toga, škole su u sastavu ministarstva, a ministarstvo je budžetska ustanova. Postavlja se pitanje šta ako bi škola nekome pričinila štetu. Pa, odgovara ministastvo. U krajnjem, odgovaraju poresku obveznici: vi, ja, gledaoci, država. Nema drugog novca do novca iz budžeta kog skuplja od građana”, smatra Marković.

O ovom slučaju za sad samo ćuti agencija koja je organizovala put do Žabljaka i boravak u hotelu Planinka. Iz budvanskog Luks tursa su kazali da ne žele da govore o njihovoj eventualnoj krivici dok se, kako su naveli, ne utvrdi definitvan uzrok trovanja đaka. Krivicu negiraju i u hotelu Planinka, iz kojeg su se prije tačno godinu sa trovanjem vratili đaci OŠ „Stjepan Mitrov Ljubiša“ iz Budve, takođe iz škole prirode.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Nista krivi su roditelji sto su placali ,iako su imali dobru namjeru da udovolje djeci ,nekad je bolje sprijeciti nego lijeciti,meni su roditelji stalno branili da idem na eskurzije sad znam i zasto i razumijem ih iako mi je tad strasto krivo bilo

Leave a Reply