Raspisan konkurs za upis u srednje škole

skoleMinistarstvo prosvjete raspisalo je konkurs za upis u srednje škole u Crnoj Gori za nešto preko devet hiljada svršenih osnovca. Prijave za upis u 48 gimnazija i stručnih škola učenici će dostavljati školama od 16. do 20. juna, a rang liste biće objavljene 23. juna na oglasnim tablama.

Na utvrđenu rang listu učenici mogu podnijeti prigovor nastavničkom vijeću škole u roku od tri dana nakon objavljivanja, dok će konačna odluka biti objavljena tri dana kasnije.

Učenici su obavezni da za upis predaju prijavu na konkurs, kao i originalna svjedočanstva i izvod iz matične knjige rođenih. Prvi upisni rok u srednje škole završava se 26, 27. i 28. juna, kada se podnose prijave za upis.

Za upis u prvi razred gimnazije vrjednuje se uspjeh na eksternoj provjeri znanja na kraju osnovne škole, opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole, uspjeh iz maternjeg jezika, matematike i dva predmeta od značaja za dalje školovanje u posljednja tri razreda osnovne škole, kao i rezultati sa takmičenja, odnosno dobijene nagrade i priznanja.

Redosljed za upis u prvi razred srednje stručne škole utvrđuje se na osnovu opšteg uspjeha u posljednja tri razreda osnovne škole, uspjeha na maloj maturi i na osnovu posebne nadarenosti, odnosno umješnosti od značaja za sticanje obrazovanja.

Prema konkursu, umjetničke škole mogu organizovati provjeru posebne nadarenosti, odnosno sklonosti učenika od 3. do 12. juna. Za upis u ove obrazovne ustanove umjesto vrjednovanja uspjeha iz dva predmeta od značaja za sticanje obrazovanja u zadnja dva razreda osnovne škole, vrednuje se posebna nadarenost i psihofizičke sposobnosti.

Kandidat koji ima najmanje deset bodova na provjeri, odnosno prijemnom testu, stiče pravo na upis. Opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole vrjednuje se na isti način kao u drugim stručnim školama.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply