Rezultati male mature 9. juna

malamatura

Foto: PObjeda

Prva generacija učenika devetog razreda osnovnih škola, njih osam hiljada, završila je juče trodnevno polaganje  „male mature“, čiji će konačnih rezultati biti poznati 9. juna.

Polumaturanti su u okviru ovog eksternog ispita, koji će služiti kao selekcioni kriterijum za upis u one srednje gdje se prijavi veliki broj đaka, polagali dva obavezna predmeta crnogorski – srpski, hrvatski, bosanski i albanski jezik i književnost, i matematiku.

Učenici su juče, posljednjeg dana polagali jedan izborni predmet. Najviše njih se odlučilo da radi test iz engleskog jezika, biologije i geografije, a najmanje su bili zainteresovani za predmete iz prirodnih nauka.

Direktor Ispitnog centra Crne Gore Željko Jaćimović za Pobjedu je rekao da je testiranje proteklo bez problema. On je dodao da povratne informacije iz osnovnih škola govore da su učenici zadovoljni testovima i da su ispitu prišli veoma ozbiljno. Sva rješenja sa šemom za bodovanje mogu se pogledati na sajtu ove ustanove.

Ocjenjivanje je več počelo. Rezultati će biti saopšteni 2. juna. Tog i narednog dana učenici mogu, ukoliko žele, imati test na uvid i eventualno predati prigovor. Komisija će 4. i 5. juna raditi po prigovorima, a škole će do 6. juna dobiti odgovore. Objavljivanje konačnih rezultata je 9. juna”, kazao je Jaćimović.

Za one učenike koji nijesu izašli na ispit predviđen popravni rok 12, 13. i 14. juna, prije upisa u srednju školu.

Testove ocjenjuje tročlana komisija sačinjena od profesora koji ne predaju toj djeci, a Ispitni centar ima glavnog ocjenjivača koji je profesor iz škole i koji je prošao sve obuke.

Direktor Ispitnog centra je kazao da pored toga što se na ,,maloj maturi“ mjeri usvojeno znanje učenika na kraju osnovnog obrazovanja, ona ima i selekcionu ulogu, odnosno boduje se prilikom upisa u srednju školu. Osim ovog ispita prilikom upisa u srednju školu bodovaća se i opšti uspjeh i predmeti koji su od značaja za nastavak školovanja i diploma Luča.

“Mala matura” u ukupnom broju poena prilikom upisa u srednju školu nosi oko 30 odsto.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply