Sredinom aprila maturski i stručni ispit iz jezika za maturante

ispitMaturski i stručni ispit iz crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog i albanskog jezika i književnosti maturanti će polagati u subotu 12. aprila najavljeno je iz Ispitnog centra Crne Gore.

Ispit će ove školske godine biti kompletan i sastojaće se od gramatike, književnosti i leksike (60 odsto) i eseja (40 odsto), piše Pobjeda.

U skladu sa školskim kalendarom svršeni srednjoškolci ispit iz stranih jezika polagaće 2. juna, a iz matematike narednog dana. Iz tih predmeta nema nikakvih promjena.

U narednih deset dana na sajtu Ispitnog centra biće postavljene informacije o sva tri ispita kako bi učenici o svemu na vrijeme bili informisani, a biće praćen i ispitnim katalogom.

Pozitivno mišljenje na polaganje kompletnog ispita iz crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog i albanskog jezika i književnosti dala je maturska komisija koju predvodi ministar prosvjete, a sačinjavaju je najrelevantniji ljudi iz oblasti obrazovanja, direktori obrazovnih institucija i predsjednik Nacionalnog savjeta, objasnio je direktor Ispitnog centra Željko Jaćimović.

Ove školske godine novina i to što učenici završnih razreda stručnih škola, koji ne žele da se dalje školuju i upisuju fakultet, mogu polagati interno stručni ispit, pred svojim profesorima.

„Oni dobijaju interni sertifikat, odnosno potvrdu da su završili srednju školu. Međutim, bez eksternog maturskog ispita ne mogu nastavili školovanje ni na državnom, a ni na privatnim univerzitetima“, rekao je on, dodajući da na taj ispit izlaze uglavnom učenici stručnih škola koji se školuju za tržište rada.

Sva polaganja maturanata moraju biti gotova do 20. juna kada škole moraju, na osnovu rezultata, koje će objaviti Ispitni centar izdati diplome.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply