Sve više djece bolesne od kancera, i dalje se liječe van Crne Gore

fenix2U Crnoj Gori godišnje od raka oboli do 20 djece i taj broj se povećava, a država nema pedijatrijsku hemato-onkologiju i zato se svi šalju u Srbiju na liječenje.

Jedna od osnivačica Udruženja Udruženja roditelja djece oboljele od dječjeg kancera Feniks i majka oboljelog dječaka, Angela Murišić, kazala je agenciji MINA da u Crnoj Gori postoji jedan hematolog, Maja Kavarić koja im nesebičnio izlazi u susret ali nakon uspostavljene dijagnoze djeca i roditelji u strahu i neizvjesnosti odlaze u Beograd na liječenje u odgovarajuće bolnice.

Prema njenim riječima, dječiji kancer je bolest cijele porodice, jer se nakon dijagnoze mijenja kompletna porodična dinamika. Porodica tokom liječenja dolazi na ivicu svojih finansijskih, a onda i psihoemocionalnih snaga, navela je Murišić.

Cilj Udruženja je, kako je kazala, da se tim porodicama pruži adekvatna pomoć, ali i da  informiše roditelje o novijim načinima liječenja.

“Dječji kancer je rijetka bolest i podrazumjeva multidisciplinarni pristup stručnjaka iz različitih oblasti i roditeljskih udruženja iz cijele Evrope. Ljekari uz pomoć i podršku roditelja moraju vršiti i politički pritisak da uvjere vladu svoje države u važnost uspostavljanja standarda liječenja pedijatrijske onkologije”, rekla je Murišić.

Ona objašnjava da je rak kod djece izliječiv u 75 odsto slučajeva.

“Zato ne treba tugovati nad sudbinom djece oboljele od raka već im treba pomoći da to prebrode. Rak se liječi po svjetskim protokolima hemoterapijom ,zračenjem i transplatacijom kostane srži, po potrebi”, pojasnila je Murišić.

Nevladina organizacija Fenix je zvanično registrovana 15. februara 2013. godine. Udruženje se bavi pružanjem pomoći, podrške i razmjene iskustava roditelja čija se djeca liječe, onih čija su djeca uspješno završila liječenje i onih koji su izgubili dijete zbog maligniteta.

Udruženje ima 50 članova ali nijesu svi aktivni. Murišić je pozvala zainteresovane da im se pridruže i jave putem maila [email protected].

Udruženje je doniralo softver i reagense za određivanje nivoa methotrexata u krvi, koji će početi da se koristi od 15. februara, kada e obilježava Međunarodni dan djece oboljele od kancera. Aparat će djeci oboljeloj od leukemijeskratiti boravak u Beogradu za dva mjeseca.

Fenix planira da organizuje i rehabilitacioni kamp za djecu koji bi im bio veoma značajan nakon liječenja.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply