Nedostatak zametaka donjih jedinica

zametakPitanje od Jelene:

Da li je moguće da dijete nema zametke donjih jedinica? Moja dvogodišnja djevojcica ima dvojke, gornje jedinice i kutnjake ali još uvek nema donje jedinice. Jako sam zabrinuta. Da li može da se dogodi da nema zametke za njih i šta u tom slučaju uraditi? Inače imala je nepravilan rast zuba, prvo su izbile gornje jedinice, zatim kutnjaci, pa tek onda dvojke…

Odgovor od dr Lidije Perunović, spec. ortopedije vilica, stomatološka ordinacija Perunović

Nedostatak zametaka donjih jedinica, kako mliječnih, tako i stalnih je rjeđa pojava u odnosu na dvojke i petice. Anodoncija (nedostatak zametaka) je najčešće nasljedne prirode i nije pravilo da ako nedostaje zametak mliječnog, da će nedostajati i zametak stalnog zuba.

U ovom trenutku savjet je da se ne opterećujete nedostatkom ovih zubića. Rendgen dijagnostika u cilju utvrđivanja Vaše sumnje ne bi imala nikakvog smisla jer se u ovom trenutku ništa ne preduzima sve i da se dokaže nedostatak. S obzirom na malo neuobičajen redosljed nicanja, postoji mogućnost i da se zubići pojave.

Što se tiče mogućih poljedica, ako je u pitanju nedostatak samo mliječnih sjekutica skoro da ih i nema. Jedino što predlažem je da se oko šeste godine javite ortodontu u cilju preveniranja mogućeg pomjeranja sredine stalnog zubnog niza.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply