Roditelji starijih djevojčica mogu iskazati interesovanje za HPV vakcinu

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje djevojčica uzrasta od deset do trinaest godina da iskažu interesovanje prijavom, ukoliko žele da se i za njihovu djecu u narednom periodu omogući vakcinacija protiv HPV-a – virusa koji uzrokuje rak grlića materice.

Kako je navedeno iz te ustanove, roditelji djevojčica rođenih tokom 2012, 2011, 2010. i 2009. godine mogu putem poziva ili SMS-a dostaviti podatke (ime i prezime djeteta, datum rođenja, opštinu boravka, broj telefona roditelja). Prijava je moguća najkasnije do 31.12.2022. godine, a plan za organizovanje catch up vakcinacije za sljedeću godinu biće donešen do 31. 01. 2023.

Iz Instituta su istakli da se trenutno ne može tvrditi u koliko generacija, odnosno uzrasnih grupa u intervalu 10 – 13 godina će kroz „catch up“ (programe sustizanja) vakcinacija biti moguća.

“Djeca koja budu prijavljena će u slučaju organizovanja vakcinacije u toj uzrasnoj grupi imati prioritet za pozivanje. Napominjeno da će svake godine prvi prioritet biti redovna vakcinacija primarne ciljne grupe (ona je u Crnoj Gori – uzrast 9 godina) prema kalendaru vakcinacije, te da će kroz programe sustizanja biti obuhvaćeni oni koji nisu imali priliku biti vakcinisani kroz redovni kalendar. Prioritet u prijavi i planovima za širenje Programa vakcinacije protiv HPV-a imaju djevojčice. Ukoliko roditelji žele da prijave dječake, to takođe mogu učiniti kako bi imali podatke o zaiteresovanima“, naveli su iz Instituta za javno zdravlje. Za sva dodatna objašnjenja i savjete roditleji im mogu pisati na mejl: [email protected] ili se obratiti na broj telefona 067 086 815 radnim danom od 13 do 15 časova, kao i putem SMS-a ili vibera.

U tabeli u nastavku dostupni su kontakt telefonski brojevi domova zdravlja outem kojih možete iskazati interesovanje za HPV vakcinaciju ako je vaše dijete uzrasta od deset do trinaest godina:

U crnogorskim domovima zdravlja HPV vakcinacija djevojčica uzrasta devet godina je počela krajem septembra. Kako su istakli predstavnici IJZCG, vakcina koja štiti od raka grlića materice izuzetno je bezbjedna i djelotvorna, posebno kada se primi u ranom uzrastu, a njenom primjenom štiti se reproduktivno zdravlje i na minimum smanjuje rizik od pojave ovog malignog oboljenja.

HPV vakcinacija se u razvijenim zemljama primjenjuje već petnaest godina, a u Crnoj Gori je najavljena prije tri godine.  

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply