Otkrivanje svijeta uz igračke

igrackeIgranje je simbol djetinjstva i izuzetno važna aktivnost za djetetov razvoj. To nije samo način na koji djeca provode vrijeme nego i način učenja i pravo svakog djeteta zagarantovano Konvencijom o pravima djeteta.  Nekad je iz dječije igre bilo jasno o čemu su govorili stručnjaci kad bi rekli da se djeca igrom pripremaju za svijet odraslih: djevojčice igranjem s lutkama da budu majke, a dječaci uz autiće i alate, koji su oduvijek bili tipične igračke za muški pol, za različite poslove.

Danas se govori o mnogo više aspekata igranja među kojima su i podsticanje razvoja, socijalizacija, usvajanje vrijednosti, razvijanje mišljenja… Pravilnim odabirom igračaka djeca se vaspitavaju i  mogu se podstaći na aktivnost. Tako se mogu i umanjiti rodne podjele i proširiti vidici. Uprkos tome još nema zabune na sektoru s igračkama kad treba odabrati igračku za dječaka ili za djevojčicu.

Zbog toga se mala Amerikanka Riley u videu koji je njen otac objavio na YouTubeu žali zašto su sve igračke za djevojčice roze boje, a za dječake plave i drugačijih boja jer i djevojčice vole i druge boje. A prvi korak prema razbijanju stereotipa počinje s odabirom drukčijih boja i igračaka.

Pokazalo se da na odabir igračaka s kojima će se dijete najradije igrati utiču i roditelji. Ako se oni duže igraju s djetetom određenom igračkom, loptom na primjer, dijete će češće tražiti taj tip igračaka jer uživa u igri s roditeljima i željeće je produžitii. Dr. Keith Sawyer, profesor pedagogije s vašingtonskog univerziteta u St. Louisu i autor niza tekstova i knjiga o ulozi igre među najmlađima, najboljim igračkama smatra one koje nisu usko tematski opredijeljenjen, poput princeza i superheroja, i uz koje se dijete može igrati različite igre, a to su, za manju djecu, drvene kockice, kockice, lopta, vozići i slično.

Majke djevojčica najviše muku muče s barbikama. Ili su za ili su protiv toga da njihova djevojčica vrijeme provodi uz tu lutku. Najveći je adut u prilog Barbie to da je imaju sve djevojčice pa bi ona koja je nema ostala postrani tokom igre. Najsveobuhvatnije istraživanje o uticaju te lutke sprovedeno je na univerzitetu u Saseksu prije nekoliko godina. Djevojčicama mlađim od osam godina nuđene su za igru različite lutke. One koje su se duže igrale barbikama imale su niže samopouzdanje, veću želju da promijene svoj izgled i veću mogućnost da razviju neki poremećaj ishrane. Među djevojčicama koje su se počele igrati tim lutkama u kasnijem dobu, nijesu zabilježeni negativni učinci.

Dakle, barbike će podstaći djevojčice da se nauče lijepo oblačiti, ali to nije lutka za djevojčice mlađe od osam.  Kod veće djece treba više pripaziti na njihove interese, pa ako vole da igraju društvene igre, poklonite im neku od mnogih igara koje se nude u prodavnicama (monopol, scrable…), a dobre su i za razvijanje strpljenja. I videoigre mogu biti edukativne i podsticajne za razvoj motorike i sposobnosti zaključivanja, naravno, ako su primjerene dobu i igraju se ograničeno.  Roditelji trebaju da pokušaju da odaberu igračke koje dijete podstiče na neku aktivnosti koju mogu nakon toga i da organizuju s djetetom. Na primjer, ako kupe djetetu plišanu igračku životinje, kasnije mogu organizovati posjetu zoološkom vrtu ili muzeju, ako voli dinosauruse, pa i virtuelnom ako ga nemaju u svom gradu. Tako će igru pretvoriti u doživljaj za cijelu porodicu.

Izvor: SuperMila

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply