Navikavanje na vrtić

Pitanje od Milene

dijete placeŠta podrazumijeva normalna reakcija na vrtić i koliko traje? Radi se o 2,8-godišnjaku koji ove godine ide u državni vrtić, dok je prošle godine bio u privatnom, u maloj grupi sa dosta pažnje. Nevoljno je odlazio cijele godine u vrtić ali je bilo podnošljivo. Ne pokazuje interesovanje za druženje sa djecom. Prvih dana vrtića nije bilo strašne reakcije ali nakon 10-ak dana počinju jake i duge histerije (i do sat vremena) koje su i po nekoliko puta dnevno ponavljaju, piski noću u krevet?

Odgovor od Milice Belade, dipl.psiholog, porodični psihoterapeut

Svako dijete ima sopstevni ritam navikavanja na vrtić. Reakcije na polazak u vrtić su raznovrsne i traju različito dugo, zavisno od svakog djeteta individualno.  Ono što odlazak u vrtić provocira kod djece je tzv. separaciona anksioznost – prostim rijecima rečeno, strah od odvajanja od roditelja iz razloga što dijete nije sigurno da ce se roditelj vratiti po njega ili strah od toga da će se roditeljima nešto desiti ako nijesu zajedno. Vrlo često se javlja nakon dužeg boravka sa roditeljima, poslije zimskih, ljetnjih raspusta, nakon većih promjena kao što je polazak u školu, vrtić i sl. Separaciona anksioznost je u različitom stepenu izražena kod svakog djeteta i prolaznog je karaktera, ali zahtijeva više Vaše pažnje i posvećenosti.

Vaše dijete na vrtić reaguje regresijom, kako mogu da zaključim piški u krevet noću iako to da sada nije radilo. U kombinaciji sa histeričnim ispadima može se zaključiti da mu je boravak u vrtiću veoma stresan.  Stoga je potrebno da malo ohrabrite i podržite navikavanje na vrtić.

Prvo treba da smanjite nivo stresa koji Vaš sin vezuje za vrtić. Počnite iz početka. Ako ste u mogućnosti, boravite zajedno sa djetetom po par sati u vrtiću. Neka to bude polazna osnova za produženje boravka tokom sledećih dana. Tokom tog boravka pomozite mu da se približi vaspitačici, da ostvari dobar kontakt sa njom i da stekne povjerenje. Omogućite mu da u vrtć nosi svoju omiljenu igračku, ostavite mu neku stvar koja će ga podsjećati na Vas dok ste razdvojeni, pričajte mu afirmativno o vrtiću, pokažite mu pozitivne primjere iz Vašeg okruženja. Uključite druge osobe iz porodice, ako smatrate da će biti pozitivnih reakcija.

Kada je Vaše dijete smireno, pokušajte da mu objasnite kada ćete doći za njega u vrtić, šta sve morate da uradite dok ste na poslu, koje obaveze imate, ali i da cijelo vrijeme mislite na njega i da očekujete da mu je lijepo sa drugarima. Pokušajte i sa zadavanjem nekih zadataka, npr. želite da Vas iznenadi nekim crtežom koji će nacrtati za Vas tokom boravka u vrtiću i sl.

Proslavite i nagradite svaki mali pomak na bolje. Sami najbolje poznajte svoje dijete,  znate šta ga motiviše i šta mu pomaže da se izbori sa stresom. Nakon što Vaše dijete uvidi da  se uvijek vraćate za njega i kada stekne povjerenje u vaspitačicu i drugare, kada prostor u kom boravi pocne da gleda kao sigurno, poznato okruženje, trebalo bi da polako nestanu sve negativne reakcije.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply