Dva načina odvikavanja od pelena

tutaPitanje od Tanje

Imam dječaka od 2 god i 2 mjesece. Juče smo počeli da se odvikavamo od pelena. Imate li neke korisne savjete za to?

Odgovor od Milice Belade, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut

Odvikavanje od pelena je proces koji je vrlo važan za dijete, u isto vrijeme predstavlja veliko olakšanje za roditelje. Uspješno uspostavljene higijenske navike ove vrste značiće poboljšanje kvaliteta života i roditelja i djeteta naročito ako ide u vrtić.

Postoje dva načina da sprovedete odvikavanje, prvi se sastoji u tome da, odmah potpuno odstranite pelene iz upotrebe, a drugi je da pelene ne koristite tokom dana ali da djetetu stavljate «noćne» pelene. Prvi način je nagao ali može biti vrlo uspješan ako je dijete već zrelo za odvikavanje. Ovaj način se najbolje sprovodi tokom ljetnjih mjeseci jer će dijete sigurno biti u situaciji da više puta obavi nuždu u gaćama. Tokom ljetnjih mjeseci lako je dijete presvući, a smanjuje se i mogućnost da dijete prehladi kada je mokro. Ovaj način podrazumijeva i to da dijete budite jednom u toku noći kako bi obavilo nuždu, na taj način smanjujete mogućnost od noćnog mokrenja u krevetu.

Drugi način podrazumijeva blaži prelazak iz jedne navike u drugu ali istovremeno može i zbuniti dijete tj. dovesti do situacije da djetetu treba više vremena da uspostavi novu naviku. To se dešava zbog toga što mu nije baš jasno kada nosi pelene, a kada ne, a taj podatak je veoma važan djetetu u procesu stvaranja navike. Ovo se dodatno komplikuje ako se odlučite da djetetu i tokom dana stavite pelenu zbog putovanja, dužeg boravka van kuće i sl.

Kao što je već ranije pomenuto, važno je da je dijete psihološki spremno za odvikavanje od pelena,  što puno zavisi od roditelja tj. od toga kako ste pripremili dijete za ovu promjenu. Djeci je važno pričati o tome zašto se nose pelene, kada se prestaju nositi, za šta služi tuta ili WC šolja i sl. Naravno potrebno je i da kupite tutu ili dodatak za WC šolju, i da, po mogućnosti uključite dijete u sam odabir kako bi mu bilo ugodnije u procesu odvikavanja. Tokom odvikavanja dijete treba da shvati i osjeti da je ugodnije i ljepše ako je suvo u gaćicama nego da je mokro u pelenama.

Cio proces će Vam olakšati uspostavljanje «ritma» korišćenja tute ili WC šolje. Obično majke mogu dobro da procijene metabolizam djeteta tj. da u skladu sa tim odrede da li se dijete stavlja na tutu nakon doručka, ručka ili večere, kada je u pitanju velika nužda. Ako već nema određen ritam potrebno će biti desetak dana da se dijete navikne da u određeno vrijeme koristi tutu.

Djeca do treće godine uglavnom ne mogu da «predosjete» potrebu za mokrenjem tj. osjete je tek kada je hitna i mora se odmah zadovoljiti. Zbog toga budite relaksirani čak i u situacijama kada dijete ne uspije da iskontroliše svoju potrebu, ono već ima neugodnost kada je veliku ili malu nuždu obavilo u gaćama, bez Vašeg dodatnog pritiska.

Ako imate i starije dijete ukažite mlađem da je tutu koristio i njegov stariji brat ili sestra. Ako to nije slučaj, povežite priču sa Vašim ličnim iskustvom, sa nekim značajnim drugim ljudima ili sa likovima iz crtanog filma koji dijete voli. Roditelji se služe različitim «trikovima» da bi animirali djecu, tako da nije rijetko i da djeci oblače kostime njihovih omiljenih junaka dok su na tuti, čitaju im knjige i sl. Obratite pažnju i da ne pređete u drugu krajnost, da previše animirate dijete dok je na tuti pa ono zaboravi zbog čega tu sjedi.

Od velike važnosti je i da budete dosledni , kada otpočnete sa odvikavanjem, koji god da je način, istrajte u tom procesu, dok se dijete ne odvikne od pelena, inače stvarate pritisak, neugodnost i zbunjenost kod njega. Ta negativna osjećanja dijete može da poveže sa situacijom kada je bez pelena i da stvori trajnu neugodnost prema istoj, što može da uspori cjelokupan proces.  Nagradite svaku uspješnu aktivnost i relaksirani budite prema neuspjehu, dajte objašnjenja i budite podrška.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply