Šta raditi ako dijete dobije sunčanicu?

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

voda dijeteSunčanica je burna reakcija cijelog organizma na prekomjerno izlaganje suncu, i može da nastane jako brzo, naročito ako je dijete aktivno na suncu, ali je češća takozvana kasna sunčanica koja se dešava nekoliko sati poslije boravka na vrućini, tj. pred spavanje.

Kada se dijete pregrije dolazi do neželjenog lanca zbivanja u organizmu. Raste spoljašnja, ali i unutrašnja tjelesna temperatura. Organizam pokušava da se rashladi tako što širi krvne sudove u namjeri da veća količina krvi odnese toplotu na površinu tijela. Ali kako sunce neumoljivo grije, ovo je slabog efekta, dolazi do pada krvnog pritiska i osjećaja slabosti. Pritisak pada i zbog gubitka tečnosti znojenjem, ali i isparavanjem, a što je dijete manje to je gubitak tečnosti izraženiji.

Obično je boravak na moru tj. na plaži uzrok sunčanici. Prekomjerno izlaganje suncu ali i neadekvatno dug boravak u hladu na visokoj temperaturi vode dijete ka „toplotnom udaru“. Sunčanica se može desiti i tokom putovanja, naročito u kolima ili autobusu kada nema klima uređaja. U zatvorenom se stvara efekat staklene bašte, pa temperatura u kolima može biti ekstremno visoka. Djeca su tada naročito ugrožena jer se brže i lakše pretople od roditelja jer imaju manju površinu tijela za odavanje toplote.

Rana sunčanica je veoma burna, dijete odjednom onemoća, osjeća vrtoglavicu i mučninu, povraća i postaje pospano. Raspoloženje je loše, a glavobolja je skoro uvijek prisutna. Dijete je orošeno znojem, ruke i noge su prvo tople, a ako se dijete ne skloni sa sunca, postaju hladne i drhtave. Tjelesna temperatura je obično povišena. Kod kasne sunčanice simptomi sporije nastupaju, manje su izraženi, ali duže traju. Djeca su vruća, zajapurena, iako nisu na suncu. Izgledaju kao da ih „lomi virus“.

Ako dijete uporno povraća, neraspoloženo je i malaksalo, radi se o teškom obliku sunčanice.Ljekar će razlučiti radi li se o sunčanici ili o nekoj drugoj bolesti. Ako temperatura ne pada i pored rashlađivanja i ljekova možda se ne radi samo o sunčanici.

Šta možemo da uradimo sami?

Dijete odmah skloniti sa sunca, ako je moguće treba otići u klimatizovanu prostoriju. Istuširati dijete mlakom vodom a potom ga ostaviti da se osuši bez brisanja. Odmah dati tečnosti, najbolje vodu, često po malo. Zatim dati antipiretik, za obaranje temperature, paracetamol ili brufen. Potrebno je da se dijete odmori i odspava.

Dan posle sunčanice nije za sunčanje!

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply