Do kraja mjeseca naknadni upis u srednje škole

ekonomska skolaSvršeni osnovci koji još nijesu upisali neku od srednjih škola mogu to uraditi do kraja mjeseca, jer je naknadni upisni rok počeo 16. a završava se 30. avgusta.

Prvi upisni rok za srednje škole završen je krajem juna, kada je za ukupno 49 gimnazija i stručnih škola dokumenta predalo više od 8.000 svršenih osnovaca.

U drugom roku mjesta ima u 34 srednje škole, a kako su polumaturanti u junu bili najzainteresovaniji za Gimnaziju “Slobodan Škerović” i Ekonomsku školu “Mirko Vešović”, u konkursu za naknadni upisni rok se ne nude slobodna mjesta u tim školama. Najviše slobodnih mjesta ostalo je u stručnim školama širom zemlje.

Osnovnu školu u Crnoj Gori školske 2012/13. godine završava 7.659 učenika, dok je Ministarstvo prosvjete u konkursu za prvi upisni rok predvidjelo 8.267 slobodnih mjesta. Direktori gimnazija i četvorogodišnjih stručnih škola ranije su upozorili buduće srednjoškolce da dobro razmisle gdje će predati dokumenta.

Kandidati za upis u prvi razred podnose prijavu za konkurs, originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole, izvod iz matične knjige rođenih.

Osim crnogorskih državljana i stranci koji imaju privremeni boravak ili stalno nastanjenje u našoj zemlji mogu se upisati u školu i to pod istim uslovima.

Uz prijavu za upis, kandidati prilažu svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole, odnosno dokaz o obrazovanju stečenom u inostranstvu i rješenje o priznavanju inostrane obrazovne isprave, ili potvrdu o započetom postupku priznavanja inostrane obrazovne isprave, koju izdaje Ministarstvo prosvjete.

Ove godine, pored opšteg uspjeha iz posljednja tri razreda, maternjeg jezika, matematike i dva predmeta od značaja za dalje školovanje, boduje se i ocjena dobijena na eksternoj provjeri znanja, odnosno polumaturskom ispitu.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply