Pripreme za zdravu trudnoću

Uloga muškarca u prekoncepcijskoj zaštiti

Budući otac djeteta takođe ima veliku ulogu u prekoncepcijskoj zaštiti žene. Na prvom je mjestu pružanje podrške ženi u svakom aspektu pokušaja da ostane trudna. Osim toga, muškarci koji rade s hemikalijama ili toksinima trebaju da budu pažljivi da ne izlože ženu njihovim štetnim uticajima preko odjeće. Testiranjem na uzročnike polno prenosivih bolesti i liječenjem, smanjuje se rizik prenosa na partnerku.

Muškarci mogu poboljšati svoje reproduktivno zdravlje i povećati šansu za začećem tako što će prestati da puše, pravilno se hrane, ne izlažu testise visokim temperaturama i savjetuju se s lijekarom oko uzimanja lijekova

7 osnovnih stvari o kojima buduća majka treba da voditi računa:

  1. Uzimajte 400 mikrograma folne kiseline na dan barem 3 mjeseca prije nego što zatrudnite.
  2. Pravilno se hranite i dovedite tjelesnu težinu što bliže idealnoj. Bavite se redovnom fizičkom aktivnošću.
  3. Ako prestajete da uzimate oralne kontraceptive, prije nego što pokušate ostati u drugom stanju, sačekajte da nakon uzimanja prođe nekoliko vaših normalnih ciklusa.
  4. Prestanite da pušite i uzimate alkohol.
  5. Ako trenutno bolujete od bilo koje bolesti, budite sigurni da je bolest pod dobrom kontrolom nadležnog lijekara i o tome obavijestite vašeg ginekologa. Neka od češćih stanja na koja se misli su: astma, dijabetes, pokvareni zubi ili neko drugo stomatološko stanje, gojaznost, depresija, epilepsija, urinarna infekcija. Budite sigurni da su sva vaša vakcinisanja uredno sprovedena.
  6. Lijekara upozorite ako uzimate bilo koji lijek, uključujući i lijekove koji se kupuju bez recepta, biljne preparate ili vitamine.
  7. Izbjegavajte izlaganje toksičnim supstancama, potencijalno infektivnom materijalu ili izvoru zračenja, kako kod kuće (agresivne hemikalije za čišćenje, otrovi, stolica mačaka ili glodara i sl.) tako i na poslu (hemikalije, otrovi, krvni derivati i sl.).

Izvor: Plivazdravlje

Pages: 1 2 3

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply