Pripreme za zdravu trudnoću

priprma za trudnocuAko pokušavate da zatrudnite ili samo razmišljate o tome, nije prerano već danas početi s pripremama za zdravu trudnoću. Mjere zdravstvene zaštite koje se zovu prekoncepcijska zaštita služe upravo tome.

Prekoncepcijska zaštita je zaštita prije nego što se ostane u drugom stanju, a ona konkretno služi kako bi se na vrijeme prepoznala stanja koja bi mogla ugroziti trudnicu i budući plod. Ako se na vrijeme povede briga o određenim zdravstvenim problemima, rizici u trudnoći za majku i dijete se značajno smanjuju, a šanse za zdravu trudnoću i rođenje zdravog djeteta se povećavaju. Kada žena ostane u drugom stanju, pa sve do rođenja djeteta, dobijaće zaštitu koja se zove prenatalna zaštita, a nakon rođenja djeteta postnatalna zaštita.

Kroz dugi vremenski period praćenja trudnica u svijetu, postalo je jasno da se veliki broj problema u trudnoći određenim mjerama može spriječiti. Upravo to je cilj prekoncepcijske zaštite koja je individualna za svaku ženu, a generalno obuhvata se odnosi na:

–         nadomještanje folne kiseline;

–         vakcinisanje protiv rubeole;

–         prepoznavanje i liječenje postojećih zdravstvenih stanja (dijabetes, smanjena funkcija štitne žlijezde – hipotireoza, HIV/AIDS, hepatitis B, fenilketonurija, hipertenzija, anemija, poremećaji prehrane);

–         provjeru da li majka uzima neke lijekove (antiepileptici, lijekovi protiv zgrušavanja krvi ili neki lijekovi koji se koriste za liječenje akni);

–         da li je to majčina prva trudnoća  (da li je do sada bilo pobačaja ili nekih komplikacija u trudnoći);

–         postoje li u porodici neke genetske nasljedne bolesti;

–         navike majke (pušenje, alkohol, droge, indeks tjelesne mase).

Pages: 1 2 3

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply