Marijana Zlopaša uživala u dojenju

marijana zlopasa

Photo: Story

Pjevačica Marijana Zlopaša uživala je u svakom  trenutku dojenja znajući koliko to znači njenoj bebi kako za fizički razvoj, kao hrana i lijek, tako i za emotivno-psihološki.

Kaže da nije imala nikakvih problema dok je dojila, a mislila je i misli i dalje da ta prirodna veza i potreba za majkom i majčinim mlijekom ne bi smijela biti uskraćena dijetetu osim zbog razloga zdravstvene prirode.

Marijana je svoje prvo dijete dojila pola godine, a nada se da će svoju sljedeću bebu,  koju očekuje za dva mjeseca, dojiti mnogo duže.

“I pored moje velike želje i volje za što dužim dojenjem nisam imala dovoljno mlijeka da bih je samo dojila.  Moja želja i volja da je dojim je toliko bila jaka i mislim da sam i toliko uspijela zahvaljujući mojoj upornosti i vjerovanju da ću moći i imati što duže mlijeka”, kazala je ona portalu Roditelji.

Radila je sve što je čula i pročitala u vezi sa povećanjem količine mlijeka –  pila prirodne tablete od hmelja, morača i još nekih biljaka koje pomažu laktaciji, kuvala ovas u zrnu i jela u ogromnim količinama… Marjana smata da joj je sve to zajedno pomoglo da što duže ima mlijeka.

Sve to joj nije bilo teško da radi za svoje dijete ali vjeruje da je najljepše kada majka ima dovoljno mlijeka i možete da doji što duže.

Marijani je jako žao što nije mogla i mnogo duže da doji, I zbog toga što ne podržava dobrovoljno uskraćivanje djeteta od blaga kao što je majčino mlijeko.

Za nju je dojenje prirodna veza i potreba majke i bebe koja stvara siguran i zdrav temelj za fizičko i emotivno napredovanje djeteta.

“Jednostavno to je priroda tako namjestila i ne bi je trebalo remetiti. Isto kao što čovjek misli da je jači i pametniji od prirode pa eto kako nam ona sada vraća”, dodala je Marijana.

Njoj je žao što se sve veći broj žena odlučuje da doje jako kratko ili da uopšte ne doje jer to, kako kažu, remeti i uskraćuje njihovu slobodu, društveni život, karijeru ili iz estetskih razloga, što je vrlo čest slučaj.

Marijana misli da je to velika greška, ali da nije njeno da sudi jer svako ima pravo na svoj stav, mišljenje i razloge.

Ona je ocijenila da je dojenje jako bitna stavka čovječanstva jer se u prvim godinama života formiraju mnogo bitne ljudske osobine I karakter i da baš dojenje i ta posvećenost, nježnost i briga doprinose stvaranju mnogo mirnijih, sigurnijih, nježnijih, osjećajnijih, saosjećajnijih, brižljivijih … ljudi.

Ona se nada da će buduće majke biti posvećene djeci kao nekada i da ih neće uskraćivati njihove prisutnosti, posvećenosti, ljubavi i pažnje i propuštati i prepustati njihova odrastanja drugima, jer je jako važna činjenica da je “Jedna majka”!

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Cekalica

    Divno, i svaka cast i za pola godine dojenja, svaka kap mlijeka se racuna! 🙂
    Sada Marijana zna kome da se obrati za pomoc kada bude dojila drugo dijete, kako bi dojila sto duzeee; cajevi, zobene kase i sl. mozda pomazu da se mame bolje osjecaju, ali mlijeko nastaje po principu ponude i potraznje – sto cesce bebu na grudi i svaka majka ce imati dovoljno mlijeka. Meni je trebalo malo da se opustim i shvatim, ali kad sam se zaista opustila sve je postalo sjajno i isplatio se sav trud s pocetka, moja bebana sisa vec skoro trinaest mjeseci i nastavljamo dok god bude htjela 🙂

Leave a Reply