Parlament protiv besplatih udžbenika

udžbeniciCrnogorski parlament kasno sinoć je usvojio izmjenjeni Zakon o opštem obrazovanju i vaspitanju, ali ne i amandmane kojima je bilo predviđeno uvođenje besplatnih udžbenika u osnovnim školama.

Udruženje Roditelji je zatražilo od političkih partija da amandmanski djeluju i „vrate“ izbrisani član koji su njihovi predstavnici predložili Radnoj grupu koja je pisala tekst izmjena zakona, a koji je uklonjen kada je dobio formu predloga na sjednici Vlade. Pozitivna Crna Gora je predložila amandaman ali on nije prihvaćen.

Amandmanom je bilo predviđeno da su učenici osnovnih škola obavezni da čuvaju udžbenike koje dobiju besplatno i na kraju godine ih neoštećene vrate školi. U slučaju da ih ne vrate učenici ne bi mogli preuzeti udžbenike za naredni razed. Ako bi izgubili ili značajno uništili udžbenik, roditelj, odnosno staratelj učenika bi bio dužan da nabavi udžbenik i vrati ili da nadoknadi štetu školi u visini tržišne cijene oštećenog udžbenika. Način korišćenja, čuvanja, distribucije, rokove korišćenja i preraspodjelu uđžbenika između škola trebalo je da propiše Ministarstvo prosvjete.

Iz Ministarstva prosvjete je prethodnih dana saopšteno da bi besplatni udžbenici za osnovno obrazovanje proizveli problem u sistemu, kao i da se predstojeće školske godine može očekivati smanjenje cijena udžbenika od 10,4 odsto, kao jeda od načina pomoći roditeljima.

List Dan je danas objavio cjenovnik da Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, iz kojeg se može zaključiti da se pojeftinjenje od 10 odsto ne odnosi na sve komplete za osnovnu školu, ali i da su pojedini kompleti udžbenika za srednju skuplji.

Komplet knjiga, sa udžbenicima za prvi strazni jezik, za prvi razred osnovne škole koštaće 45 eura, za drugi 54, treći 51 euro, četvrti 59,5 eura, peti 69, šesti, 82,5, sedmi 99, osmi 93 i deveti 92 eura. Komplet udžbenika sa engleskim jezikom za prvi razred prošle godine koštao je 48,6 eura, drugi 57, treći 53,5, četvrti 63, peti 73, šesti 88, sedmi 105,5, osmi 94,50 i deveti 97,50 eura.

Kompilet udžbenika za prvi razred srednje škole koštaće 119,5 eura, dok je prošle godine cijena bila 119. Za drugi razred cijena kompleta je 99 eura, ili 50 centi manje nego prethodne godine. a za treći 84,50, dok je u 2012. ona iznosila 85. Udžbenici za četvrti razred prodavaće se za 62,50 eura, što je za dva eura manje nego u prethodnoj godini.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply