Za glumicu Dubravku Drakić dojenje nije imalo alternativu

dubravka drakicDojenje za glumicu Dubravku Drakić, koja je dojila oboje djece, znači bliskost sa bebom, toplinu, najbolje za oboje u osjetljivom periodu nakon porođaja, povezanost, miris… Ona je starije dijete, ćerku, dojila je skoro godinu, a mlađe devet mjeseci.

Kako je rekla u intervjuu portalu Roditelji djecu je dojila isključivo do petog mjeseca, a zatim je počela da uvodi čvrstu hranu i to jabuku.

„Onako, kao kad smo mi bili mali, nastrugana jabuka sa kašičicom, pa zavisno od reakcije, pečenu jabuku, krompir, šargarepu i tako lagano redosledom koji preporuči pedijatar“, objasnila nam je Dubravka.

Starije dijete je rodila u inostranstvu i to iskustvo ocjenjuje kao nevjerovatno dragocjeno, jer je itekako bilo povezano sa dojenjem, kao najprirodnijom i najnormalnijom aktivnošću koju čeka majku i bebu. Nakon porođaja u porodilištu se susrela sa edukacijom i popularizacijom dojenja, i shvatila da se od majke očekuje da učini sve kako bi dojenje uspjelo, ali i da joj se u tom smislu i pomogne. Dubravka se u inostranstvu upoznala i sa Baby friendly sistemom, zahvaljujući kojem su majka i beba nakon porođaja zajedno smještene, pa je bila fascinirana kako majka priroda sve ostalo reguliše na svoj način.

Mlađe dijete je rodila u Podgorici, i nije joj lako palo dohranjivanje bebe u porodilištu adaptiranom formulom, a nakon carskog reza je morala duže da boravi u bolnici.

„Razumijevanje sam imala od par medicinskih sestara, jer sam ih molila da dojim bebu, a ne da prosipam kolostrum, dok je beba nahranjena bebelacom…Ipak mislim da je Baby friendly sistem prvi korak, ali i da je edukacija majki i ohrabrivanje dojenja ostvarivo, kao i pomoć pri prvom kontaktu“, kazala nam je Dubravka. „Sve ostalo krene samo od sebe. Puno ljubavi i strpljenja se podrazumijeva“.

Ona ne zna zašto mali broj žena u Crnoj Gori doji djecu, ali sumnja na neobaviještenost, predrasude, primitivizam…

Stav njene okoline u vezi dojenja, kako kaže, sporadičan, crno-bijeli, prepun kontrasta, od potpune neobaviještenosti, izbjegavanja teme, koja se graniči sa gađenjem, što je pravi odraz domaćeg primitivizma, do sjajnih, obaviještenih privrženih i posvećenih majki, koje će učiniti sve da im dojenje uspije.

„A ako i ne uspije, potrudiće se da im roditeljstvo bude radost i zajedničko odrastanje“, dodala je glumica Dubravka Drakić.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply