BIjeli šum smiruje bebe

gorgeous newborn baby sleepingNovopečeni roditelji čije bebe noći provode uz plač dali bi sve na svijetu da njihov mališan čvrsto utone u san, barem na nekoliko sati.

Iako za nemiran dječji san popraćen plačem može se naći veliki broj razloga poput grčeva, mokre pelene ili glad ponekad i kada je sve pod kontrolom novorođenčad jednostavno ne žele da spavaju.

Istraživanja su pokazala da djeca vrlo snažno reaguju na zvuke što može značajno uticati i na njihovo raspoloženje pa čak i san.

Upravo zbog toga na internetu su postale dostupne brojni snimci takozvanog bijelog šuma’ koji, sudeći po iskustvima brojnih majki djeluje kao prirodno sredstvo za smirenje.

Bijeli šum je zvuk poput šuštanja lišća ili brujanja motora koji sadrži mješavinu svih jednako raspoređenih zvučnih frekfencija. One stvaraju neobičan šum koji služi za blokiranje, odnosno neutralisanje neželjenih pozadinskih zvukova.

Možda ste primijetili ili čuli od drugih mama da bebu umiruje zvuk koji stvara fen, usisavač ili mašina za veš. Riječ je o zvucima, odnosno jednoličnim bijelim šumovima koji su vrlo slični onima kakve bebe čuju dok su u majčinom stomaku, a koji ih samim tim umiruju i opuštaju.

Sličan efekat ima često korišten zvuk kroz zube ‘ššššš…’ kojim roditelji pokušavaju umiriti rasplakanu bebu i zvucii iz prirode poput delfina i kitova, cvrkuta ptica ili žuborenja vode.

Ako ste ponosni roditelj djeteta koja noći provodi plačući umjesto spavajući vrijeme je za eksperiment koji možete besplatno poslušati. Na ovom linku proslušajte jedna od njih.

Izvor: Zadovoljna

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply