Otvaranje porodilišta u septembru?

PIŠE: Gordana Popović

Porodilište Kliničkog centra Crne Gore i dalje nije spremno za otvaranje, a rok za završetak radova početih prije godinu, ponovo je prolongiran zbog, kako je saopšteno iz menadžmenta, složene procedure javnih nabavki. Oni sada najavljuju otvaranje za septembar.

Prvi rok za završetak radova bio je kraj prošle godine, zatim prvi kvartal ove, a ona je direktor KCCG Milan Mijović, prilikom otvaranja renovirane Poliklinike Kliničkog centra, kazao da se do kraja juna ove godine očekuje otvaranje adaptiranog Porodilišta i završetak prve faze rekonstrukcije Instituta za bolesti djece (IBD).

Na pitanje kada se, konačno, može očekivati završetak svih radova na Porodilištu, i šta je razlog za ponovno prolongiranje roka za njegovo otvaranje, Mjović je portalu Roditelji.me kazao da projekat adaptacije porodilišta ulazi u završnu fazu.

„Svi postupci javnih nabavki su završeni, osim šoping poziva za postavljanje podova koji se ponavlja jer nijedna prispjela ponuda nije bila ispravna. Veliki dio opreme se već nalazi u magacinima Kliničkog centra i u toku naredna dva mjeseca očekujemo završetak svih radova i preseljenje porodilišta u toku septembra“, pojasnio je Mijović.

Prema njegovim riječima, prolongiranje roka planiranog za otvaranje Porodilišta uslovljeno je uglavnom dugim postupcima javnih nabavki, jer su pojedini segmenti ponavljani više puta zbog neispravnosti ponuda, kao i „manjim brojem izvršilaca na pojedinim zahtjevnim infrastrukturnim poslovima“.

Direktor KCCG je,  ranijem razgovoru za portal Roditelji rekao da je nadležna Komisija odabrala najboljeg ponuđača na tenderu za idejna rješenja za izgradnju nove klinike za ginekologiju i akušerstvo –  Arhitektonski atelje iz Podgorice, sa kojim je zaključen ugovor, i da su “na potezu su Vlada, Ministarstvo zdravlja i sve strukture Crne Gore da pronađu  izvor finansiranja za gradnju nedostajućih kapaciteta“.

Na pitanje da li je učinjeno nešto po tom pitanju, odnosno – da li je obezbijeđen novac za taj projekat, Mjović je kazao da su svi projekti kandidovani kod resornog Ministarstva zdravlja za dalju proceduru, odnosno da su prijavljeni za kapitalni budzet i na konkurse za finansiranje kod evropskih i ostalih finansijskih institucija.

„Zaključak je jasan – moraju se pronaći izvori za finansiranje nedostajućih kapaciteta, njihovu izgradnju i nastavak reformi u sekundarnom i tercijernom nivou zdravstvene zaštite“, poručio je Mijović.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply