PPU: U Ministarstvu znaju koji vrtići rade bez licence

PIŠE: Gordana Popović

djeca u dvoristu vrticaMinistarstvo prosvjete ima informacije o nelegalnim vrtićima koji rade bez potrebne dokumentacije za obavljanje vaspitno obrazovnog rada sa djecom, tvrde predstavnici dijela privatnih predškolskih ustanova (PPU) koje imaju licencu za obavljanje te djelatnosti.

Iz Ministarstva su ranije saopštili da u Crnoj Gori postoji 14 PPU sa licencom, i da u tom resoru ne raspolažu podacima o tome da li i koliko ima privatnih vrtića koji rade bez potrebnih dozvola.

Na te navode Mnistarstva reagovali su predstavnici pet licenciranih PPU – Pinokio i Mali princ iz Podgorice, Vini Pu i Moj svijet iz Budve i Svetionik iz Bara. Oni su u reagovanju dostavljenom portalu Roditelji.me naveli da postoji veliki broj nelegalnih “vrtića”, koji uveliko rade po svim gradovima u Crnoj Gori.

„Ministarstvo posjeduje informacije o tim ‘vrtićima’ koji i dalje rade, a nemaju potrebnu dokumentaciju za obavljanje vaspitno obrazovnog rada sa djecom, bez nadzora i kontrole, i to pod registracijom raznih udruženja, ili bez ikakve registracije, po stanovima, podrumima i tome slično“, kaže se u reagovanju.

Predstavnici licenciranih PPU smatraju da treba izvršiti kontrolu u svim gradovima Crne Gore, za dobrobit roditelja i djece.

„Pa i samih vrtića, koji su više nego dobrodošli da se licenciraju, a ako to žele da izbjegnu jer nešto kriju, onda bolje i da ne rade ovako važnu i osjetljivu djelatnost“, navodi se u reagovanju tih predškolskih ustanova.

Njihovi predstavnici su kazali da su ponosni što su dobijanjem licence ostvarili najveći mogući nivo vaspitno obrazovnog rada u Crnoj Gori, koji ne zaostaje za onim u predškolskim ustanovama u Evropi. Prema njihovim riječima, za dobijanje licence morali su da zadovolje brojne uslove i ispoštuju komplikovanu proceduru koja je, u nekim slučajevima, trajala godinama.

Oni su apelovali na roditelje da obrate pažnju na taj problem, iako, kako navode, razumiju da mnogi od njih nemaju informacije o licenciranim vrtićima.

„Svaki roditelj sebi mora da postavi najvažnije pitanje – kome i gdje ostavlja dijete. Najvažnija informacija koja treba da dopre do svih roditelja je ta da, prilikom upisa djeteta u vrtić, traže na uvid licencu ustanove gdje ga upisuju, kako bi bili sigurni da ustanova pruža sve potrebne kvalitete“, poručili su predstavnici licenciranih PPU.

Oni su naglasili da je to, prije svega, zadatak Ministarstva – da zaštiti roditelje i djecu od „upisa u raznorazne objekte koji okupljaju djecu i sprovode razne ‘licencirane’ i svakojake programe“.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply