Prekinuta škola prirode za đake OŠ “Radojica Perović”

park djecaUčenici osnovne škole “Radojica Perović” prekinuli su  školu u prirodi, koja je organizovana u budvanskom hotelu Park, nakon što se oko 30 njih žalilo i potražilo medicinsku pomoć zbog stomačnih tegoba, mučnine i malaksalosti. Mada je put do Podgorice protekao dobro, jednom učeniku je pozlilo nakon što je stigao ispred škole.

Šta je uzrok tegoba kod učenika, Institut za javno zdravlje, kako je nezvanično saopšteno Vijestima, utvrdiće krajem ove ili početkom naredne sedmice. Analiza se radi i zbog trovanja grupe učenika iz nikšićke osnovne škole, koji su bili gosti hotela prethodne sedmice.

Direktor EPS tursa, koji gazduje hotelom Park, Branko Petričević kazao je da ne želi da prejudicira kako je došlo do obolijevanja i da očekuje od javnosti da sačeka rezultate analiza.
„Istovremeno kada su djeca iz podgoričke škole bila u hotelu, u okviru našeg turističkog centra bilo je još 74 učenika iz Arilja i 42 učenika iz Albanije. Svi su se oni zajedno hranili u istom, centralnom restoranu hotela Park. Međutim, niko od djece iz Arilja ili Albanije, pa čak i niko od nastavnika bilo koje škole, ili neko od kompletnog našeg personala, a ima 80 stalno i sezonskih radnika, nije se požalio na tegobe. Govoriti da je došlo do trovanja, i to hranom iz našeg restorana je tendeciozno i zlonamjerno, jer to treba da potvrde analize“ kazao je Petričević.

Ono što je veliki problem, su radovi na obližnjoj stanici za tretman fekalnih voda, koji se izvode na samo 20-ak metara od hotela.

Petričević je potvrdio da je hotelu Služba zaštite i spasavanja dopremala vodu za piće, jer je prilikom radova bila oštećena i vodovodna cijev za hotel.

Iz Institutaza javno zdravlje je saopšteno da je njihova ekipa  u saradnji sa zdravstveno-sanitarnom inspekcijom posjetilahotel i započela epidemiološko istraživanje.

“Zaključno sa 27. martom, 80 osoba je izjavilo da je imalo stomačne tegobe. Klinička slika oboljele djece bila je blaga, uglavnom kraćeg trajanja, praćena mučninom, povraćanjem i grčevima u stomaku. Jedan broj djece imao je tečne stolice. Kod najvećeg broja oboljelih tegobe su trajale od pola do jednog dana”, piše u saopštenju Instituta.

Kako je rečeno, izvršeno je uzorkovanje zatečene hrane, uzeti su brisevi ruku i radnih površina za mikrobiološku analizu, kao i uzorkovanje vode. Epidemiološko istraživanje, analiza dobijenih rezultata i mikrobiološka obrada je u toku.

Oko 250 učenika drugog, trećeg i četvrtog razreda bili su gosti hotela od četvrtka, a u subotu se njih 11 javilo stacionaru Hitne pomoći u Budvi zbog stomačnih problema.

Roditelji koji su prekjuče sačekali ispred škole svoje mališane bili su zabrinuti i revoltirani, zamjerajući što se djeca nijesu vratila odmah kada se pojavio problem.

Podgoričan Đuro Tomović kazao je da se njegovo dijete sinoć razboljelo.

“Razumijem da se ovakve stvari događaju, ali mislim da se u Crnoj Gori previše često dešavaju. Ako Crna Gora treba da bude turistička destinacija, ovo je najnegativnija reklama. Ako smo ovakvi prema rođenoj djeci, kakvi ćemo tek biti prema strancima”, kazao je Tomović.

On je rekao da treba ispitati što je bio uzrok, ali da sigurno nešto nedostaje u organizaciji, jer “nije prvi put da ovo se dešava”.

Direktorica te škole Mirjana Bošković kazala je da su odlučili da krenu ranije, jer su se simptomi pojavili kod još deset učenika. Ona je rekla da s obzirom na to da se problem isprva javio kod 20-ak učenika nijesu htjeli da prekidaju školu za djecu koja su sasvim zdrava.

“Nijesam očekivala da će se jutros desiti da imamo novih slučajeva povraćanja, s obzirom da se juče stanje potpuno stabilizovalo. Kada se javio novi talas nijesmo htjeli više da rizikujemo. Tako smo odlučili da ne čekamo noć i vratimo djecu danas kući. Svakako će im kući biti komfornije. Što se tiče uzroka problema, mislim da treba sačekati prvo rezultate Instituta za javno zdravlje i Sanitarne inspekcije koja je uzela sve uzorke iz hotela”, kazala je ona.

Glavna zdravstvena inspektorka dr Višnja Orban kazala je da su preventivno sproveli kontrolu i uzeli brisevi na čistoću hrane, vode i higijenskih uslova Hotela Park 14. maja i da nije bilo nepravilnosti.

“Uslovi u tom hotelu kontrolisani su 22, 23. i 25. maja, a laboratorijski nalazi se još očekuju”, kazala je ona.

Prema riječima Petričevića, mnogi od učenika iz podgoričke osnovne škole uzimali su hranu van hotela, a mnogi su sa sobom i donijeli hranu iz kuće.

“Imamo fotografije na kojima se to vidi”, kazao je on.

Petričević je naglasio da su higijensko–epidemiološke analize svih uzoraka hrane i objekta, urađene prije dvije sedmice, uoči dolaksa grupa djece iz Nikšića i Podgorice i da je sve bilo ispravno.

Petričević naglašava da su u proteklih mjesec dana bile organizovane dvije velike studentske manifestacije – Turizmijada i Zaštitijada i da se niko od gotovo 900 studenata nije požalio na slične tegobe.

Neki roditelji su, pak, imali razmijevanja za nemilu situaciju.

“Ne krivimo školu uopšte. Problem je što su nam hoteli loši”, kazao je jedan roditelj.

Riječi podrške školi imala je i majka učenika trećeg razreda, koja je kazala da je “dignuta fama bez razloga”, jer se od oko 250 djece razboljelo njih 20.

Jedna majka je kazala da je u početku mislila da stvar nije ozbiljna, i da su se djeca oglušila o upozorenje da ne piju vodu sa česme.

“Ukoliko je postojala informacija o problemu sa vodom u Budvi, možda ih je trebalo negdje drugo poslati”, rekla je ona.

Roditelji su imali dilemu što će biti sa novcem koji su uplatili za školu u prirodi, a koja je završena ranije od planiranog. Za četiri dana škole u prirodi roditelji su platiti 120 eura.

Direktorica Bošković je odgovorila da će se oko toga dogovoriti sa agencijom koja je organizovala put, kao i da će izdejstvovati nadoknadu od osiguranja od uprave hotela ako se utvrdi da je nešto bilo neispravno.

Roditelji su posebno ogročeni jer su djeca koja su išla u školu prirode mala, uzrasta do četvrtog razreda.

“Nije prvi put da se nešto ovako dešava, već drugi dan 12 djece je otišlo iz škole. Moja unuka je bila dobro, stalno smo se čuli, a da smo primijetili da nešto ne valja, došli bi po nju”, kazao je Radislav Pavićević, čija unuka ide u četvrti razred.

Iz podgoričkog Doma zdravlja su kazali da su ljekari tokom vikenda pregledali nekoliko učenika OŠ “Radojica Perović”, koji su se se zbog stomačnih tegoba ranije vratili iz Budve.

“Ljekarsku pomoć zatražilo je nekoliko učenika i svi su imali blaže tegobe. Neki od njih su već bili zbrinuti i ranije primili terapiju u ambulanti u Budvi, a bilo je i djece sa stomačnim tegobama, uglavnom blažim, koji su dobili adekvatan zdravstevni tretman u našoj ustanovi”, saopšteno je iz Doma zdravlja.

Vijestima je potvrđeno da su roditelji jedne učenice prekjuče bili u Budvi i odveli je u podgorički Klinički centar, jer je pokazivala slične simptome mučnine, gdje su joj dali infuziju, a nakon toga pustili kući.

Prije dvije godine slična situacija zadesila je i učenike podgoričke škole “Vladimir Nazor” u hotelu “Lora” u Čanju. Analize su kasnije potvrdile da je 13 djece imalo trovanje hranom zbog nehigijesnkih uslova i neispravne vode u tom hotelu. Zbog toga je ukupno 103 roditelja tražilo više od pola miliona eura za naknadu materijalne i nematerijalne štete, odnosno 5.200 eura po djetetu.

Ministarstvo prosvjete preduzelo je sve neophodne mjere kako bi se ispitala situacija i pokrenule neophodne aktivnosti za eventualno sankcionisanje odgovornih lica nakon utvrđivanja činjenica, saopšteno je prekjuče iz resora Slavoljuba Stijepovića. Savjetnica ministra Ivona Međedović kazala je da škola u prirodi nije dio obrazovnog programa, već se organizuje u skladu sa godišnjim planom rada, koji donosi Školski odbor uz mišljenje Savjeta roditelja:

“Imajući u vidu da ovo nije obavezni dio nastavnih sadržaja, odluku o organizaciji i realizaciji škole u prirodi donose, po osnovu prethodno objavljenog javnog tendera, roditelji svih učenika, Savjet roditelja i uprava škole”, navela je ona.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply