Djeca rođena carskim rezom podložnija gojaznosti

carski rez bebaDjeca rođena carskim rezom imaju gotovo dvostruko veći rizik da budu gojazna u odnosu na djecu koja su rođena prirodnim putem, tvrdi se u novom istraživanju britanskih istraživača.

Britanci su došli do ovih rezultata uvidom u ljekarske kartone i nalaze više od 10.000 djece u toj zemlji. Tako su i otkrili da su djeca koja su rođena carskim rezom imala ili imaju 83 odsto više rizika da budu gojazna u odnosu na svoje vršnjake rođene prirodnim putem.

Rezultati ovog istraživanja su potvrdili ono što se navodilo u ranijim istraživanjima – vezu između gojaznosti i načina porođaja. Istraživači zapravo veruju kako bebe rođene prirodnim putem u porođajnom kanalu dolaze u kontakt sa zdravih bakterijama koje kasnije pomažu u regulisanju metabolizma.

Nalazi pokazuju da bi epidemija gojaznosti kod sve većeg broja ljudi, pogotovo mlađeg uzrasta, mogla da bude povezana s velikim brojem porođaja carskim rezom unazad nekoliko decenija. Samo u Engleskoj gotovo svako četvrto dijete se rodi carskim rezom.

Izvor: Telegraf.rs

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply