Osniva se socijalna inspekcija

inspekcija radaMinistarstvo rada i socijalnog staranja najavilo je osnivanje socijalne inspekcije, koja bi trebalo da utvrđuje zakonitost rada i ispunjenost standarda u skladu sa predloženim zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, a koja će raditi u okviru Uprave za inspekcijske poslove.

Iz tog vladinog resora je Dnevnim novinama objašnjeno da će inspektor u vršenju nadzora biti ovlašten i da ostvari  neposredan uvid u ostvarivanje prava i usluga, upozori na uočene nepravilnosti i odredi mjere i rok za njihovo otklanjanje, koji ne može biti kraći od 15 dana, ni duži od šest mjeseci. U hitnim slučajevima, biće nadležane da naredi otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i nedostataka odmah.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja podsjećaju da je u toku postupak ispitivanja zloupotreba na ime isplaćenih naknada poslodavcima za refundaciju po osnovu porodiljskog bolovanja. Prema pojednim informacijama zloupotrebe se kreću i do 10 miliona eura.

Zbog takvih situacija su, kako kažu u Ministarstvu,  odlučili da izmijene zakon o socijaloj i dječijoj zaštiti u dijelu koji se odnosu na refundaciju, ali je novi predlog naišao na oštre kritike jer predviđa ograničavanje naknade poslodavcima na ime refundacije po osnovu porodiljskog bolovanja na jednu prosječnu platu.

Poslanik DPS-a, Zorica Kovačević kazala je ranije na sjednici skupštinskog Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje da su zloupotrebe u toj oblasti iz “domena organizovanog kriminala”.

“Dobila sam podatak od predstavnika Ministarstva rada da su te zloupotrebe negdje blizu 10 miliona eura”, ustvrdila je tada Kovačević.

Pozivajući se na analize isplaćenih naknada poslodavcima na ime refundacije po osnovu porodiljskog bolovanja, iz Ministarstva kažu da su u određenom broju slučajeva utvrdili da postoji osnovana sumnja na postojanje zloupotreba.

U Ministarstvu poručuju da nijesu u mogućnosti da na pitanja Dnevnih novina oko zloupotreba detaljno odgovore, jer je, kako tvrde, u toku postupak utvrđivanja postojanja nepravilnosti. Iz tog resora nijesu odgovorili na naša pitanja koja su se odnosila na period kada su utvrđene zloupotrebe, iznos i firme u kojima su se nepravilnosti dogodile.

“Shodno navedenom, obaviještena je Inspekcija rada koja će utvrditi osnovanost sumnji. Uočeno je prije svega postojanje većeg broja slučajeva zapošljavanja neposredno prije korišćenja porodiljskog odsustva, enormno povećenje zarada neposredno prije korišćenja porodiljskog odsustva, kao i u određenom broju slučajeva otvaranje fiktivnih firmi sa zaposlenima koji koriste porodiljsko odsustvo”, uvjeravaju u Ministarstvu.

Predlog novog zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti u skupštinskoj je proceduri i posljednjih dana  njegov tekst ali i oko 150 amandmana razmatraju skupštinski odbori.

Zakonodavni odbor Skupštine se u ponedjeljak pozitivno se izjasnio o 43 amandmana koje su podnijeli članovi SNP-a, Pozitivne Crne Gore i SDP-a. Među predloženim amandmanima najveću prašinu digao je predlog Damira Šehovića iz SDP-a da se refundacija nezaposlenim porodiljama sa 26 eura podigne na 100 eura, kao i da se iznos refundacije poslodavcima ograniči na dvije prosječne zarade.

“To u suštini znači da od tri odsto najbogatijih koji ostvaruju pravo na tu naknadu uzimamo da bismo dali 50 odsto najsiromašnijim koji imaju pravo na ovu nadoknadu. Mislim da je ovo dobra mjera jer ograničavamo poslodavcu refundaciju na dvije zarade, ne smanjujemo ni jedan cent refundaciju zaposlenom koji ostvaruju ovu naknadu, a povećavamo je tri puta za nezaposlene”, rekao je on.

Sa stavom Šehovića nije se složio Neven Gošović iz SNP-a, jer prema njegovom mišljenju predlog SDP-a nije usklađen sa crno-gorskim socijalnim sistemom.

“Zloupotrebe treba eliminisati odgovarajućom inspekcijskom kontrolom, radom onih organa koji su dužni da progone one koji nanose štetu državi”, rekao je on.

Snežana Jonica iz SNP-a je kazala da porodiljsko odsustvo treba da se refundira do posljednjeg centa svakom poslodavcu za svaku porodilju jer je, kako je kazala, to jedino pravedno i zakonito rješenje.

“Kada je neko zaposlen kod države kompletan iznos plate država sama sebi refundira. To je jedino rješenje za koje možemo reći da zadržavamo onakav status kakav jeste i ne utičemo na negativan odnos poslodavaca prema porodiljama”, kazala je Jonica.

O amandmanima će raspravljati i matični Odbor za rad i socijalno staranje, a kako je najavljeno glasanje će biti 24. maja.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply