Neophodno unaprijediti prava roditelja u više segmenata

tijana PavicevicDržava treba da poradi na izradi politika o zaštiti porodice kao nuklearne jedinke bez obzira da li se radi o potpunoj ili nepotpunoj porodici.

Ta politika, kako pojašnjava, treba da se izdvoji iz socijalne zaštite kao zasebna sa nizom aktivnosti, mjera i preporuka. Prema Tijaninom mišljenju, treba izraditi pronatalnu politiku kako bi se poboljšali uslovi za stvaranje porodica i rađanje djece.

Promjene su neophodne i u dijelu koji se tiče vaspitanja i obrazovanja jer ga treba do kraja reformisati i to sa krajnjom distancom prema razlogu nedostatka finansija.

„Iako su ekonomski trendovi loši, to ne smije biti opravdanje za nepoboljšanje uslova u kojima podižemo djeecu. Krenuvši od prebukiranosti vrtića, preko problema u osnovnoškolskom obrazovanju poput preteških školskih torbi, udžbenika koji nijesu besplatni, neorganizovanja škola u prirodi, stižemo do bezbjednosti naše djece u saobraćaju na putu od kuće do škole, nedostatku obilježenih pješačkih prelaza, nekulture u saobraćaju i slično“, kaže Tijana.

Ona često čuje komentare da su se i ranije djeca tako podizala, pa im ništa nije falilo, ali ukazuje i da pri tome zaboravlja na činjenicu da su se uslovi življenja izuzetno promijenili.

Tijana podsjeća da je na primjer smanjena stopa smrtnosti novorođenčadi i djece u Crnoj Gori u posljednjih 50 godina što govori dovoljno o tome koliko su određeni segmenti zaštite djece napredovali.

„Samim tim, mi kao roditelji moramo raditi na promjenama“, poručuje Tijana.

Kao dobre ocjenjuje predloge Saveza i Unije sindikata o nacionalnim penzijama majkama sa određenim radnim stažom i 3 i više djece, odnosno o povezivanju radnog staža ali smatra i da ne smiju biti jedine mjere pronatalne politike. Predlog o povezivanju radnog staža nezaposljenim majkama, prema njenim riječima,  može pruzrokovati niz socijalnih problema koji bi kasnije unazadili slobode i prava žena u Crnoj Gori. Kada su u pitanju nacionalne penzije preporučuje da se ne mora raditi usključivo o nacionalnoj, već da staž majke troje i više djece uđe u ketegoriju beneficiranog radnog staža.

„Pored toga, a po ugledu na pronatalne politike EU, treba omogućiti zapošljavanje na pola radnog vremena, i niz drugih beneficija za zapošljene roditelje. Materijalna podrška države porodicama sa djecom treba biti povećana i usmjerena na pomoć lokalne samouprave, ali i nacionalni nivo“, dodala je Tijana.

Na pitanje koliko su roditelji zainteresovani za unaprjeđivanje svoji i prava djeca, ona misli da i nijesu previše. To pojašnjava činjenicom da se u društvu sve aktivnosti usmjerene ka promjenama trenutnog stanja podrazumijevaju kao rad protiv države, što je dokazano i u toku nastupa određenog medicinskog kadra nakon akcije Udruženja Roditelji i Dnevnih novina – Uvedimo podgoričko porodilište u 21. vijek.

„Pored toga, većina roditelja se nalazi u svakodnevnoj borbi da obezbijede osnovna sredstva za život svojih porodica, pa vjerovatno i ne nalaze previše vremena za rad po ovom pitanju. Ipak, pojedinci našeg društva, kao i društvo u cjelini, često smatraju da je trenutno stanje dobro u odnosu koliko bi loše moglo biti, a da će promjene već doći same po sebi“, kaže Tijana.

Pored toga što roditelji nijesu previše raspoloženi da se uključe u aktivnosti koje bi rezultirale promjenama, za nju je zabrinjavajuća i činjenica koliko djeci u Crnoj Gori nije usađena svijest o društvenom djelovanju od opšte kulture bacanja smeća na ulici umjesto u kante predviđene za to, preko vandalizma u parkovima i na igralištima do poražavajuće diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina.

 

Pages: 1 2

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply