Blog jednog tate – Sezona 1, epizoda 1

roditelji i beba u stomakuPIŠE: Vlado Perović

Svaki početak je težak. Makar to bilo i saznanje da morate da mijenjate navike, lijepu rutinu na koju ste navikli, okruženje. Bez obzira na godine, iskustvo, koliko god taj trenutak shvatili neozbiljno, to je momenat kada se dolazi do tačke koja označava prije i poslije.

Mi smo željeli Ivu, svakog trena, iako smo je na početku zvali drugačije, imenom koji ovaj blog ne bi istrpio. Iako većina parova nakon tri mjeseca zajedničkog bivstvovanja nema roditeljske ambicije, mi nijesmo postavili znak pitanja iznad naših glava, da li je dolazak bebe dobra odluka. Dok se Nina iz ušuškanosti roditeljskog doma preselila u moj momački vigvam i tako svoj kvalitet života smanjila za par stepenika, ja sam morao da se naviknem na činjenicu da su mojoj dragoj hladne noge.

Nijesam bio dobar tata na samom startu. Preskočio sam prvi pregled kod ginekologa. Bio je to dugi ljetnji dan prepun obaveza, što i nije neki izgovor, a i pitanje je koliko bi bio od pomoći obzirom na neobičajeno veliku dozu treme i nervoze. Samo obavještenje da si na osam mjeseci od preuzmanja funkcije roditelja donosi i sasvim veliki komad odgovornosti, sa kojim ja nijesam umio da se nosim. Kada je Nina prvi put vidjela našu tačkicu, usput ponijela i materijalni dokaz da ona postoji u vidu nešto tamnije mrlje na prikazu sa ultrazvuka, uz cvrkutanje da srce našeg ”fetusa” kuca sasvim dobro za nekoga ko je ”star” pet nedjelja, puls mi je bio ubzaniji, dlanovi su se znojili pojačano, a neka sijeda dlaka vjerovatno je u tom trenutku nikla kao uobičajena propratna reakcija uslijed stresne situacije.

Kada smo već kod stresa, tempo, stan – posao – stan – fudbal – stan feat. odlazak kod kumova na večeru i gledanje tv programa do iznemoglosti, uz neprirodnu posvećenost društvenim mrežama, morao je da pretrpi ”nekoliko” promjena. Pristao sam na Sex&City, Cheaters, večeri sa Ivanom Ivanovićem, emisije o ljepoti i zdravlju, sa akcentom na zdravlju, čak i kada se to poklapalo sa terminima poluvremena utakmica Lige Šampiona i Lige Evrope. Već nakon par dana zajedničkog života naučio sam nekoliko važnih životnih lekcija. Trudnice obožavaju kada ih neko mazi po stomaku, obraća im se u množini, sluša dok pričaju, hvali njihov izgled i kupuje Mamavit na vrijeme. Nagomilani broj informacija vezanih za kremu za strije koja se sasvim slučajno ušunjala u standarni repertoar kozmetičkih preparata biće vam jako potreban u poboljšanju partnerskih odnosa. Vjerujte.

Usput, epitet ”dobro” nakon bilo kakve neuspjele kulinarske avanture navodno ljepše polovine je sasvim logičan potez za svakog muškarca na početku zajedničkog života. Dvije upropaštene šerpe uz nekoliko dimnih zavjesa u kuhinji ne trebaju da vas plaše, naprotiv, naučiće vas da u vokabular ubacite još nekoliko pozitivnih komentara na račun vašeg novog šefa kuhinje. Za neiskusne, savjet, rezervna varijanta dok se vaša partnerica ne navikne na kvalitet ringle, rerne, šporeta, uvijek može da bude dobar fast food koji se nekako sasvim slučajno nalazi na korak od vašeg životnog prostora. Osim ako nijeste pristali na dijetu dostojnu isposnika.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply