Kod 19 domaćih otkupnih linija povišen nivo aflatoksina

proizvidnja mlijekaU 19 otkupnih linija mlijeka u Crnoj Gori od ukupno 34 koje su ispitane, utvrđen je povišen nivo aflatoksina, saopšteno je danas iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

„Uzeli smo uzorak od svih otkupnih linija mlijeka u Crnoj Gori kojih ima ukupno 45, a naše službe za ispitivanje dobile su pouzdane rezultate sa 34 linije. Od te 34 linije u 15 nije nađen povišen nivo aflatoksina M1 dok je na 19 linija utvrđen povišen nivo aflatoksina“, rekao je ministar poljoprivrede Ivanović prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

On je najavio da će sjutra biti puštene određene serije mlijeka Srne, Lazina, Nike i pljevaljske mljekare koje će biti apsolutno bezbjedne.

Prema riječima ministra treba napraviti razliku između proizvođača i određene serije mlijeka jer može postojati neka serija mlijeka koja je puštena jer je ispravna iako proizvođač zabranjen na našem tržištu.

Ivanović je objasnio da se mora dobiti minimalan broj serija koji potvrđuje neki rezultat jer jedan pokazatelj ne znači ništa.

Iz Vlade je saopšteno da za sada nema problema kod kisjelog mlijeka, pavlake i jogurta, a da se sir provjerava.

Crnogorski proizvođači mlijeka, kojima je naloženo da privremeno obustave proizvodnju, ne gledaju blagonaklono na takvu odluku Ministarstva poljoprivrede.

Pojedini su, kako je saopšteno dnevnom listu Vijesti, u petak nastavili sa proizvodnjom, tvrdeći da je njihovo mlijeko ispravno.

Tako je mljekara Lazine iz Danilovgrada normalno nastavila sa slanjem mlijeka na tržište, jer je Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI) utvrdio da u njihovim proizvodima nije prekomjerno prisutan aflatoksin.

Direktor Lazina Milutin Đuranović tvrdi da su proizvode uputili na ispitivanje čim su saznali da je pasterizovano mlijeko u Srbiji zaraženo aflatoksinom.

“CETI je dva puta uzorkovao proizvode Lazina u mljekari i jednom u prodavnicama, međutim, ispitivanja su utvrdila da naše mljeko nije zaraženo aflatoksinom”, kazao je Đurović.

Reporteri Vijesti imali su uvid u izvještaj o ispitivanju mlijeka u kojima piše da je utvrđeno da uzorci iz mljekare Lazine odgovaraju uslovima propisanim Pravilnikom o dozvoljenim količinama teških metala, mikotoksina i drugih supstanci u hrani.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply