Obustavljena proizvodnja mlijeka do daljnjeg

mlijekoProizvodnja i distribuciju mlijeka u Crnoj Gori biće obustavljena do daljeg, dogovoreno je danas na sastanku ministarstava poljoprivrede i zdravlja sa domaćim proizvođačima.

“Cilj je da se utvrdi uzrok eventualne kontaminacije kod domaćih proizviđača i zaštiti zdravlje građana. Bitno je da otkijemo uzrok problema i da ga otklonimo”, saopštio je ministar poljoprivrede Petar Ivanović.

On je rekao da od sjutra spornog mlijeka neće biti na rafovima u prodavnicama.

Prema riječima Ivanovića, cilj je da se utvrdi uzrok eventualne kontaminacije kod domaćih proizviđača i zaštiti zdravlje građana.

“Svi mliječni proizvodi koji ostaju na rafovima predstavljaju zdravstveno bezbjednu hranu. Ovo nije nikakva situacija u kojoj treba praviti paniku”, poručio je Ivanović.

Kako je kazao, rezultati dodatnih analiza, biće poznati za dva do tri dana.

Zbog povećane koncentracije aflatoksina koja je pronađena u šest vrsta mlijeka iz Srbije i BIH, biće ispitani i ostali mliječni i prehrambeni proizvodi, objavio je portal rtcg.me

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja naložilo je Veterinarskoj inspekciji povlačenje mlijeka šest proizvođača iz Srbije i Bosne i Hercegovine kod kojih je laboratorijskim analizama utvrđena visoka koncentracija aflatoksina.

Prema nalazima Centra za ekotoksikološka ispitivanja, kontaminirana su mlijeka Niške mljekare, Imleka Beograd, Imleka Kozarska Dubica, Mljekare Šabac, Meggle Kragujevac i Milkop Raška.

Kako javlja TV Vijesti, istovremeno je naloženo Veterinarskoj upravi da dodatno prekontroliše domaće proizvođače mlijeka.

U dopisu ministra Petra Ivanovića se navodi da se bez odlaganja obavijesti svi uvoznici i distributeri kontaminiranog mlijeka i da se obezbijede sve mjere za njegovo povlačenje iz prodaje.

Iz Uprave za inspekcije najavili rezultate analiza mlijeka za danas, kada bi trebalo da se zna da li su građani u opasnosti od kancerogenog aflatoksina

Ukoliko su aflatoksini bili prisutni u mlijeku, velika je vjerovatnoća da ih ima i u drugim mliječnim proizvodima, kao što su sir, pavlaka, jogurt.

Pored Centra za ekotoksikološka ispitivanja, koji ima akreditaciju za analizu hrane, tim laboratorijskim pretragama u određenim djelovima bave se i Institut za javno zdravlje i Laboratorija za mljekarstvo pri Biotehničkom fakultetu.

Šef Laboratorije za mljekarstvo Slavko Mirecki kazao je Vijestima da ta laboratorija ispunjava sve standarde kada je u pitanju kontrola kvaliteta mlijeka.

“Laboratorija zadovoljava sve standarde kada je riječ o kontroli masti, laktoze, broja somatskih ćelija i drugih standardnih kontrola, o čemu svjedoče i akreditacija referentne ustanove”, rekao je on i dodao da oni ne rade složene metode, kao što je kontrola aflatoksina.

Javnost će saznati i da li su rađene analize kravljeg mesa, kao i drugih mliječnih proizvoda, za koje se sumnja da bi mogli sadržati povećan nivo aflatoksina. Prema propisima u Crnoj Gori, dozvoljena granica je 0,05 miligrama aflatoksina.

U Srbiji je povučeno mlijeko spornih serija proizvođača koji su prisutni na crnogorskom tržištu, za koje je navedeno da sadrži povećanu koncentraciju aflatoksina. Tako veću koncentraciju od dozvoljene 0,05, imaju i Imlek, Dukat, Šabačka mljekara, Meggle.

Prošle sedmice je Centar za ekotoksikološka ispitivanja, po nalogu Uprave za inspekcije, kontrolisao sadržaj mlijeka Dukat i saopšteno je da je mlijeko tog proizvođača bezbjedno za upotrebu.

Najavljeno je i da će sa tržišta Hrvatske biti povučene četiri vrste mlijeka u kojima je pronađena povišena količina aflatoksina, a radi se o dugotrajnom mlijeku Dukat, Megle i dvije vrste dugotrajnog mlijeka proizvođača iz Bosne i Hercegovine.

Povišene količine nađene su i u dva mlijeka iz BiH, a radi se o dugotrajnom mleku Merkator sa 2,8 odsto mliječne masti i mlijeku Lidl, isto sa 2,8 odsto mliječne masti. Iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske saopštili su da je aflatoksin pronađen i u mlijeku iz Mađarske, ali se čeka potvrda.

Uzorci su poslati na superanalizu u holandsku referentu laboratoriju, a rezultati će biti poznati, kako su saopštili tamošnji nadležni organi, za par dana.

U slučaju da se duže pije, aflatoksin izaziva rak jetre

Aflatoksini koji se nalaze u mlijeku su najjače poznate kancerogene supstance u prirodi, a stručnjaci iz Srbije sumnjaju da je za njihovo prisustvo “kriv” rod kukuruza tokom 2012. godine, kada je 70 odsto roda bilo zatrovano, a koji se koristi za ishranu stoke.

Odrasle osobe imaju visoku toleranciju na aflatoksine, jer su široko rasprostranjeni u prirodi. U slučaju stalne izloženosti njegovom dejstvu, opasnosti su veće, a najčešća bolest koja se javlja je rak jetre.

Stočnoj hrani i koncentratima mogu da se dodaju određeni minerali koji omogućavaju da životinja kroz izlučevine izbaci otrov iz organizma i ne veže ga u meso. Od tri do sedam dana nakon što se prekine ishrana muznih krava kontaminiranom hranom, aflatoksini iŠčezavaju iz mlijeka.

Toksični efekti primarne akutne mikotoksikoze se manifestuju kao upalne promjene na organima za varenje. Akutne aflatoksikoze se odlikuju naglim pogoršanjem stanja organizma, unutrašnjim krvarenjem i smrću. Ipak, da bi došlo do ovakvih promjena mora se unijeti izuzetno velika količina aflatoksina.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply