Uskoro poziv za javno-privatno partnerstvo za gradnju vrtića

vucurovicVlada Crne Gore zadužila je Ministarstvo prosvjete da u najkraćem mogućem roku raspiše poziv za javno-privatno partnerstvo za izgradnju vrtića u gradovima u kojima je problem prebukiranosti najizraženiji.

Ministarstvo je zaduženo i da sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope ispregovara kredi od 10 miliona eura, kojim bi se gradila četiri vrtića u Podgorici i po jedan u Pljevljima i Ulcinju.

Vlada je usvojila infomaciju Ministarstva prosvete o predškolskom vaspitanju i obrazovanju povodom peticije udruženja Roditelji o hitnoj izgradnji i/ili dogradnji javnih predškolskih ustanova u Crnoj Gori.

Pomoćnica ministra prosvjete Vesna Vučurović, najavila je da će ministarstvo nastaviti pregovore sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope i da očekuju da će sporazum o kreditu biti potpisan u martu.

„Dinamika i procedura zaduživanja podrazumijeva određeni period. Tek smo ušli u te pregovore sa Razvojnom bankom koja ima svoju dinamiku, i očekujemo u martu potpisivanje ovog kreditnog aranžamana“, dodala je ona.

Vučurović je pojasnila da bi, ako kredit bude odobren, ova godina bila godina izrada planskih dokumenata i potrebne tenderske procedure, a da bi u narednoj godini trebalo da počne gradnja prvih vrtića iz tog projekta, i to u fazama. Svi planirani radovi bi trebalo da budu završeni do 2016. godine.

U Podgorici je planirana izgradnja vrtića u Bloku šest, na Starom Aerodromu, u Tuzima i Zagoriču.

Vučurović je podsjetila da je u završnoj fazi izgradnja vrtića u Golubovcima i Tivtu kao i da se jedan vrtić u Bijelom Polju gradi, a da je u toku rekonstrukcija postojećeg.

Ona je najavila i da će biti intenzivirani razgovori i sa opštinama u cilju sagledavanja mogućnosti za proširivanje predškolsih ustanova u većim gradovima.

Udruženje Roditelji od prošle godine traži hitnu gradnu novih vrtića ili dogradnju postojećih u cijeloj Grnoj Gori zbog prekobrojnost grupa i prebukiranosti, u vezi sa čim je pokrenulo peticiju koju je podržalo više od šest hiljada građana. Peticija je izglasana u decembru 2012. godine.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply