Virusi napunili čekaonice ambulanti

Nagle promjene temperature uslovile su pojavu respiratornih infekcija, pa se pedijatrima u Podgorici dnevno obrati oko 50 djece sa prehladom i povišenom temperaturom.

Doktorka Nada Janković kaže za Vijesti da je infekcija očekivana u ovo doba godine i da, sem djece, obolijevaju i stariji.

„Kod djece predškolskog i ranog školskog uzrasta, učestaliji su virusi disajnih puteva koji se manifestuju kijavicom, povišenom temperaturom, gubitkom apetita, a kasnije i kašljem”, kazala je Janković.

Ona je istakla da je od oko 60 pacijenata, koliko se pregleda u toku smjene, čak 50 sa respiratornim infekcijama.

Janković savjetuje da oboljelo dijete najmanje nedjelju dana ne ide u vrtić ili školu, i da bi samo prvog dana trebalo obarati temperaturu.

Preporučuje što više tečnosti i biljne sirupe za iskašljavanje.

Ukoliko djetetu ne pada temperatura, pogorša mu se zdravstveno stanje ili se simptomi prehlade produže par dana, neophodno je obratiti se ljekaru za pomoć.

Janković je pojasnila da se virusne respiratorne infekcije ne liječe antibioticima, izuzev kod nastalih komplikacija, poput bakterijske upale grla ili upale pluća.

“Dobro je da je kod roditelja sve prisutnija svjest da se prehlade ne liječe antibioticima. Ranije su mahom izlazili iz ambulante nezadovoljni, ako se djetetu ne propiše antibiotik, sada u najvećoj mjeri poštuju savjete ljekara”, ocijenila je ona.

Janković je roditeljima preporučila da preduzmu mjere kako bi ojačali imuni sistem djeteta i zaštitili ga od prehlade.

“Prvenstveno se mora povećati unos vitamina, najbolje, konzumiranjem svježeg voća i povrća. Takođe, neophodno je izbjegavati boravak u zaguljšivim i neprovjetrenim prostorijama, gdje ima mnogo ljudi, poput dječjih igraonica, te izbjegavati kontakte djece sa osobama koje su prehlađene i bolesne”, objasnila je ona.

Izvor: ND Vijesti

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply