Sad najavljuju otvaranje za kraj oktobra

Vrtić u Golubovcima, čije je otvaranje najavljivao nekoliko puta, od kojih je posljednji bio 1. septembar, trebalo bi da bude završen i predat javnoj predškolskoj ustanovi do kraja oktobra, ako se ostvari najava Direkcije javnih radova.

Iz Direkcije je portalu Roditelji.me rečeno da planiraju da sve ugovorene radove na izgradnji objekta okončaju do kraja oktobra, kao i da je zbog zastoja u izvođenju radova došlo zbog neusaglašenosti projektne dokumentacije sa uslovima na samom gradilištu.

Portal Roditelji.me i udruženje Roditelji je tražilo od Direkcije javnih radova u julu odgovor kada će biti otvoren vrtić u Golubovcima, koji bi trebalo da pripadne sistemu javne predškolske ustanove “Đina Vrbica”, nakon čega je najavljeno da će se to desiti 1. septembra. To se, međutim, nije dogodilo.

Kapaciteti novog vrtića nijesu bili obuvaćeni ovogodišnjim konkursom za upis djece u javne predškolske ustanove. Objekat je prizemni, ukupne neto površine 1700 m² i moći će da primi 150 djece.

U Golubovcima već 15 godina postoji vrtić Zvjezdani vrt u adaptiranoj zgradi Doma zdravlja čii je glavni problem nedostatak prostora. Njegov kapacitet i prostor su toliko mali da se ne može organizovati cjelodnevni boravak djece koji podrazumijeva ručak i spavanje. Djeca su podijeljena u dvije smjene i borave u dvije prostorije od po 25 kvadrata.

Problem prebukiranosti vrtića najizraženiji je u Glavnom gradu, i roditelji ga prepoznaju kao glavni nedostatak javnih predškolski ustanova. U podgoričke vrtiće ove godine je upisano dvije hiljade djece više nego što je bilo planirano konkursom. U vrtiće JPU “Đina Vrbica” na jesen će krenuti 2.900 mališana, a konkursom je bio predviđen upis 1.714.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply