Nema podataka o broju seksualno zlostavljane djece

U Crnoj Gori nema zvaničnih statističkih podataka o broju djece koja su bile žrtve sekusalnog nasilja, dok je, na primjer u Evropi, svako peto dijete imalo takvo iskustvo, podaci su Savjeta Evrope.

Koordinatorka kampanje “Jedno od petoro”, Valentina Radulović Šćepanović kazala je na radionici o prepoznavanju djeteta žrtve seksualnog nasilja da podaci iz državnih organa o prijavljenim i procesuiranim slučajevima pokazuju da je Crna Gora daleko od projekcije Savjeta Evrope.

Ona je najavila da će u okviru kampanje biti spovedena dva istraživanja na tu temu, i da će rezultati jednog od njih biti poznati uskoro, a drugog krajem oktobra.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o postojanju problema.

“Oblici seksualnog zlostavljanja djece su različiti, javljaju se unutar porodice, ustanove, među vršnjacima. U najvećem broju slučajeva počinioci nijesu sankcionisani, zbog straha ili stida djeteta”, upozorila je Radulović Šćepanović.

Neuropsihijatar Zorica Barac Otašević je pojasnila da je zlostavljač najčešće osoba kojoj dijete vjeruje, rijetko koristi nasilje, češće potkupljivanje i prijetnje.  Djeca najčešće ćute jer misle da je to prljavo i zabranjeno, a posljedice su često trajne.

Barac Otašević je rekla da se kod djeteta žrtve nasilja može prepoznati promjena u ponašanju, a na problem ukazuju tjelesne ozljede, teškoće pri spavanju, poremećaj ishrane, agresija, napadi panike, upale, infekcije, seksualno prenosive bolesti, česta masturbacija, organizovanje seksualnih igara sa prijateljima, igračkama i ljubimcima kao i vraćanje na nivo mlađeg uzrasta – mokrenje u krevetu i sisanje palca.

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović je ukazao da sistematski pregledi djece mogu biti dobra prilika da se uoče početni znaci zlostavljanja i zanemarivanja.

“U svim slučajevima neophodno je sve strano I detaljno ispitati sve okolnosti u kojima dijete živi, porodične odnose, kao i eventualne uzroke poremećaja u djetetovom ponašanju”, kazao je Radunović.

Izvor: Vijesti, MINA

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply